Infectieuze endocarditis

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Koorts.
  • Vermoeidheid en verlies van eetlust.
  • Hartgeruis.
  • Nachtzweten, rillingen.

Aan de binnen kant van de vier kamers zit het endocardium. Dit is een vlies dat de kamers bedekt. Een ontsteking aan de endocardium door bacterien of schimmels kan ontstaan wanneer er al schade aan het hart bestaat zoals een aangeboren hartafwijking of reumatisch hartlijden waardoor bacteriën of schimmels zich makkelijk kunnen voortplanten. Wanneer u dus een sterk hart heeft is er weinig kans op een infectie aan de endocardium.

Wanneer u met een beperking van het hart geboren bent, of een beperking aan de hartkleppen, is het goed mogelijk dat u een infectie aan de endocardium krijgt. Ook wanneer u littekens heeft aan het hart kunt u ook deze infectie krijgen.

Bepaalde bacteriën die normaal gesproken in de mond en de bovenste luchtwegen leven, kunnen endocarditis veroorzaken. Ze kunnen in de bloedstroom komen tijdens een tandheelkundige of chirurgische in greep, zoals het trekken van een kies, het verwijderen van de amandelen of een andere operatie in mond of keel waarbij bloedverlies optreedt. Darmbacteriën, enterokokken genaamd, kunnen in de bloedstroom terechtkomen tijdens een onderzoek of operatie in gebieden als de prostaat, blaas, endeldarm of de vrouwelijke organen in het kleine bekken. Drugverslaafden die spuiten met een ongesteriliseerde naald, lopen eveneens gevaar.

Diagnose.
Samen met koorts een koude rillingen kan endocardium zich ontwikkelen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, ouderen mensen hebben dit zelden. Wel kunt u andere klachten krijgen, zoals nachtzweten en gewichtsontsteking.

Wanneer de infectie zich verder zal gaan ontwikkelen, zal de huisarts naar verdere verschijnselen zoeken. Zo kan er gezocht worden naar abnormaal snelle hartslag (tachycardie), miltvergroting, bleekheid of geelbruine verkleuring van de huid, kleine rode vlekjes op huid en slijmvliezen en hartgeruisen. De huisarts zal een aantal bloedkweken (laten) afnemen  van de bacterie of schimmels waarmee de diagnose bevestigd kan worden.

Hoe ernstig is infectieuze endocarditis?
Wanneer de ziekte niet wordt ontdekt, of niet wordt behandeld kan de infectie fataal zijn. Vroegtijdige behandeling geeft de meeste overlevingskans. Mensen met een hartzwakte zijn in ieder geval afhankelijk van de complicaties die zich voordoen bij de infectie.

Wanneer de bacteriële infectie zijn eind heeft bereikt, kunnen er nog steeds hartklachten zijn. Complicaties aan het hart als hartzwakte kunnen zich ook gaan ontwikkelen.

Behandeling. Preventie.
Het is niet zeker om te zeggen of met de huidige antibiotica behandelingen de infecties altijd zullen verdwijnen. Daarom is preventie en dus het voorkomen van een infectie erg belangrijk. Mensen die eerder hartklepziekten hebben gehad moeten voorafgaand aan een tandheelkundige of operatieve ingreep antibiotica innemen.

Geneesmiddelen.
Het ligt aan de complicaties, en het soort bacterie dat de ziekte heeft veroorzaakt, welke antibiotica wordt gebruikt om de infectie te verwijderen. In de meeste gevallen wordt ervoor gekozen om een combinatie van de antibiotica te gebruiken. Een van de meest voorkomende is dan penicilline. Soms wordt de antibiotica intraveneus toegediend.

Operatieve behandeling.
Wanneer de infectie ook schade aanbrengt aan de hartkleppen, kan het nodig zijn om de kleppen te vervangen.

Laat een reactie achter