Huiduitslag.

Onderwerp uit hoofdstuk 1.2 De Baby

Veel baby’s hebben last van huiduitslag. Er zijn diverse vormen van huiduitslag, maar de meeste vormen zijn niet gevaarlijk en kunnen dus gewoon thuis door u worden behandeld, toch kunnen er ook vormen van huiduitslag zijn die zijn veroorzaakt door een infectieziekte zoals; waterpokken of de mazelen of huiduitslag kan ook door een ernstige ziekte ontstaan, bijvoorbeeld Henoch-Schönlein purpera (HSP) ook wel anafylactoide purpura genoemd.

Normaal gesproken is het zo dat u meteen contact met uw huisarts moet opnemen, wanneer er bij uw baby ineens een bloedrode tot paarse huiduitslag verschijnt of een huiduitslag die erop lijkt alsof uw baby zich verbrandt heeft en wanneer uw baby er ziek uitziet en er treedt tevens huiduitslag op.

De meest voorkomende vormen van huiduitslag bij baby’s, staan hieronder vermeld.

Luiereczeem. Luiereczeem bij baby’s ontstaat doordat lange tijd hun huid bedekt wordt door vochtige luiers, waar ook bacteriën, onder andere uit het darmkanaal inzitten tegen hun huid gedrukt zit. Het ontstaat vooral in de huidplooien, zoals de liezen en bilplooi. Deze vorm van huiduitslag, komt minder voor bij baby’s die wegwerpluiers dragen, omdat deze wegwerpluiers beter absorberen dan katoenen luiers.

Als uw baby last heeft van luiereczeem, dan zijn er op de plaats waar normaal de luier zit, rode vochtige plekken te zien, deze ruiken soms naar ammoniak.

U kunt luiereczeem het beste behandelen door te proberen de huid van de plaats waar normaal de luier zo veel als mogelijk is, aan de lucht bloot te stellen en vooral geen plastic broekjes gebruiken, u kunt ook overwegen om over te stappen op katoenen luiers of andere wegwerpluiers met een groter absorptievermogen die ervoor zorgen dat de huid van uw baby niet meer vochtig kan worden.

Tevens kunt u voor het reinigen van de billetjes beter gewoon water gebruiken, omdat dat minder irriterend voor de huid van uw baby is, dan de reinigingsdoekjes, hier zit vaak toch lotion of zeep in. Als er sprake van een lichte vorm van luiereczeem dan hoeft u geen zalf te gebruiken, dit moet u wel doen als de huid van uw baby er droog en gebarsten uit ziet. Het is beter om geen poeder zoals talkpoeder te gebruiken, hiervan moet uw baby hoesten en bij het inademen ervan, kan het heel benauwd krijgen.

Vaak na drie dagen droog houden van de huid van de baby wordt de luiereczeem al beter. Indien het na drie dagen nog niet is verbetert, dan kan het ook zijn dat er van een schimmelinfectie sprake is, hiervoor kan dan een bepaald medicijn nodig zijn. Indien de luiereczeem zo erg is dat uw baby er zelfs niet van kan slapen, wanneer het hard aanvoelt en het helder rood er uitziet, wanneer uw baby er koorts van krijgt of als er puisten en blaren op uw baby’s billetjes ontstaan waar ook nog pus uitkomt, schakel dan uw huisarts in.

Berg. Berg (seborroïsch eczeem), is een droge, schilferige aandoening van de huid op het behaarde hoofd. De huidcellen delen zich vele malen sneller dan gebruikelijk en afgestorven cellen laten in kleine droge plakjes los: (de schilfers). Vaak is er één of er zijn enkele plekken op het hoofd die vrij scherp begrensd zijn met daarnaast normale hoofdhuid. Het kan jeuken maar verder is het onschadelijk. Als berg niet behandel wordt kan het wel maandenlang duren voor het verdwijnt, maar als het goed behandeld wordt kan het binnen enkele weken verdwenen zijn.

Indien uw baby last heeft van berg, gebruikt u dan niet iedere dag shampoo om het haar van uw baby te wassen. Eén keer in de week is voldoende. Als eerste begint u met het hoofdje goed in te zepen, daarna masseert u de huid van het hoofdje, enkele minuten met een zachte tandenborstel. Wanneer uw baby erg veel berg heeft, dan is het beter om één uur voordat uw baby wordt gewassen, de hoofdhuid eerst met babyolie in te wrijven. Het is belangrijk om na het wassen de olie goed uit te spoelen, want anders wordt de berg alleen maar erger. Indien de hoofdhuid van uw baby er rood en geïrriteerd uitziet, kunt u overwegen om een lichte hydrocortisonzalf (0,05 procent) te gebruiken. Tevens kan een behandeling met een speciale shampoo tegen hoofdroos helpen. Als er sprake is van een hardnekkige berg, dan moet u contact opnemen met uw huisarts.

Zuigelingen acne. Van alle baby’s krijgt circa eenderde last van acne, vaak gebeurt dit na hun derde levensmaand. Het komt doordat de moederlijke hormonen nog voor de geboorte van de baby de placenta gepasseerd zijn.

Als een baby acne heeft, ziet het er niet prettig uit, gelukkig is het maar van tijdelijke aard. Het kan zijn dat de acne al na één week verdwijnt, maar bij andere baby’s kan het soms wel een half jaar duren.

Het is onnodig om dit speciaal te behandelen; u kunt het gezicht met water wassen en één- of twee keer per week een milde babyzeep gebruiken.

Smetten. Het komt vaak voor dat baby’s een huiduitslag op hun wangen en kin krijgen. Deze huiduitslag wordt veroorzaakt door het contact van de huid met voeding en met de maaginhoud (vanwege het opgeven) en wisselt aldoor. U kunt dit verhelpen door na elke voeding het gezichtje van uw baby goed schoon te maken. Het kan ook helpen om een  katoenen luier aan het hoofdeinde van de wieg te leggen, hierdoor wordt speeksel en voeding opgenomen, waardoor uw baby niet meer in het vocht ligt met zijn gezicht.

Milia. Milia, ook wel gerstekorrels genoemd zijn kleine, witte,  vrij onschuldige bultjes in het gezicht van uw baby. Bij circa 40 procent van alle pasgeboren baby’s komt het voor. Vaak gaan deze verstopte huidporiën vanzelf weer open; milia is weer verdwenen, wanneer uw baby zo’n twee maanden oud is. Er is geen speciale behandeling voor nodig.

Warmte-uitslag. Deze vorm van huiduitslag bestaat uit kleine,  rozerode bultjes, die vaak achter in de nek en boven aan de rug voorkomen. Het wordt veroorzaakt als de zweetkliertje verstopt zijn. Vaak komt het voor gedurende heet en vochtig weer, maar het kan ook bij kinderen met koorts voorkomen of wanneer uw kind te warm is aangekleed. Als uw baby hier last van heeft kunt u het best met een nat washandje uw baby hiermee afkoelen. Waarna u de huid van uw baby gewoon laat opdrogen. Bij het aankleden van uw baby moet u ervoor zorgen dat u uw baby niet te dik aankleedt. U kunt ook gebruik maken van een elektrische ventilator als de baby slaapt of een koel bad kan soms ook helpen.

6 reacties op “Huiduitslag.”

  1. Rutger Rozendal on mei 13th, 2010 at 08:09

    Dank, prettig om dit zo even te kunnen lezen. Hoef me dus geen zorgen te over die rode pukkeltjes die gistren tevoorschijn gekomen zijn.

  2. Onze baby van 6 weken had heel erg last van pukkeltjes over z’n hele gezicht en het begon hier en daar al te bloeden omdat hij zichzelf krabde. Op internet staat dat er niets aan te doen is, maar wij hebben eerst met wat olijfolie geprobeerd en het hielp een beetje. Toen hebben we Sudocrème gebruikt en in korte tijd was zijn huidje weer gaaf. We zijn blij dat we het toch geprobeerd hebben.

  3. Onze dochter is nu 7 weken, en heeft ook allemaal pukkeltjes in haar gezicht, en haar oortjes zijn heel droog en schilferig. Is dit normaal?? Volgens ons heeft ze er geen last van, maar het ziet er echt niet uit.

  4. Mana van samuël on juli 4th, 2012 at 09:39

    Hier hetzelfde verhaal uitslag op zijn gezichtje zo zonde van zijn gave gezichtje ik probeerde vaseline maar dat helpt niks werd alleen maar erger hopen dat t snel weg is k vind het er zo sneu uitzien

  5. mijn zoontje is nu 5 weken en heb ook last van allemaal pukkeltjes in zijn gezicht,en zijn oortjes zijn heel droog en schilferig wat kan je hier voor gebruiken is het raadzaam om sudocrem te gebruiken ?

  6. Joao, waarom zou je het niet proberen? Sudocrem is volgens mij bedoelt voor luieruitslag maar schijnt ook prima te werken bij andere huidkwaaltjes. Lees voor gebruik wel eerst de bijsluiter of het label

Laat een reactie achter