Hoofdpijn

Onderwerp uit hoofdstuk 3.3 Het zenuwstelsel

De meeste mensen hebben wel eens hoofdpijn. Het is dan ook een goede markt voor de makers van pijnstiller getuige de vele reclames op tv voor dit soort producten. Gelukkig zijn het geen loze producten en kunnen ze vaak de klachten van de  wat lichtere vormen van hoofdpijn verzachten. Maar hoe ontstaan hoofdpijn nu eigenlijk? Wel hoofdpijn kan vele oorzaken of veroorzakers hebben. Ook kan het zich in verschillende delen van het hoofd voordoen zoals bijvoorbeeld net boven het oog of tussen de beide ogen op het voorhoofd. Ook kan hoofdpijn seizoensgebonden zijn en sommige mensen hebben heel vaak last van hoofdpijn terwijl de ander er eigenlijk nooit last van heeft. Erfelijke factoren kunnen hier een rol bij spelen.

Hoofdpijn is meestal gelukkig niet het gevolg van een andere ernstigere onderliggende ziekte. Toch moet men alert blijven zeker bij aanhoudende hoofdpijn, vooral bij kinderen. Medisch onderzoek kan nodig zijn om de aanwezigheid van een dergelijke ziekte uit te sluiten.

De meest voorkomende soort van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De meeste mensen hebben hier wel eens last van. Spanningshoofdpijn houdt vaak verband met emotionele stress of vermoeidheid maar wordt niet per se uitgelokt door spanning. Ook cafeïne, alcohol, bepaalde voedingsstoffen, stress, vermoeidheid en over overslaan van maaltijden kan spanningshoofdpijn uitlokken. Hoe het precies zit met spanningshoofdpijn is nog steeds niet bekend. De spieren in de nek, kaak of hoofdhuid kunnen zich spannen en kunnen pijn gaan doen. De pijn is meestal matig, maar kan ernstiger worden, zelfs zo erg dat men het gevoel heeft met het hoofd tussen een bankschroef te zitten. Spanningshoofdpijn waar u niet zo vaak last van heeft reageert vaak goed op vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of aspirine. Chronische spanningshoofdpijn kan samenhangen met depressie, angsten, slapeloosheid of andere medische problemen. Wanneer u erg vaak last heeft van spanningshoofdpijn is het belangrijk dit te laten onderzoeken door een dokter. Deze kan dan eventuele andere oorzaken uitsluiten of behandelen.

Een andere belangrijke groep van hoofdpijn is de vasculaire of vaathoofdpijn. Hier is er sprake van een samenhangende verwijding van de bloedvaten die het hoofd van bloed voorzien. Ook hier is het nog steeds niet goed duidelijk hoe het nu precies zit. Migraine en de vele varianten hiervan vallen in deze categorie. De meeste migrainepatiënten ontwikkelen pijn die gewoonlijk de ene helft van het hoofd raakt en diverse uren aanhoudt, vaak met kloppende pijn en soms met misselijkheid en braken. Er zijn enkele voorlopers van migraine geïdentificeerd en er kunnen diverse soorten worden onderscheiden. Zogenoemde hormonale hoofdpijn die samenhangt met de menstruatie, zwangerschap en orale anticonceptiva en menopauze is een vorm van migraine. Een andere, minder vaak voorkomende vorm van vasculaire hoofdpijn heet clusterhoofdpijn. Dit is een relatief kort durende hoofdpijn, maar er kunnen zich zeer hevige aanvallen voordoen in clusters, verspreid over diverse weken.

Hoofdpijn is soms een manifestatie van een onderliggende ziekte, hoewel dergelijke soorten hoofdpijn veel minder vaak voorkomen dan spanningshoofdpijn of vasculaire hoofdpijn. Specifieke ziekteprocessen die eerst op hoofdpijn lijken, zijn onder meer ontsteking van de bloedvaten die het hoofd en de hals voeden (craniale of temporale arteriitis genoemd), die met name zorgwekkend is bij ouderen; pijn als gevolg van ontstoken neusbijholten, ontstoken tanden, osteoatritis van de halswervels of beschadigde of ontstoken zenuwen, ontsteking van de hersenvliezen, zeer hoge bloeddruk en pijn als gevolg van ruimte-innemende processen in de benige schedel waaronder de diverse hersentumoren. Overmatige zelfmedicatie tegen hoofdpijn kan leiden tot meer hoofdpijn, soms ook we medicijnafhankelijke hoofdpijn genoemd. Dat komt vooral voor bij overmatig gebruik van pijnstillers als aspirine en paracetamol.

De soorten hoofdpijn die zich bij kinderen voordoen, lijken op die van volwassenen; zowel spanningshoofdpijn als migraine komen veel voor. Hoofdpijn bij kinderen kan vaak het eerste teken zijn van een onderliggende ziekte (zoals een ontsteking van de ogen, oren of neus, hoofdletsel, hersenvliesontsteking en hersentumoren), dus bij ernstige of terugkerende hoofdpijn met de dokter altijd geraadpleegd worden.

Heeft of had u regelmatig hoofdpijn? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen, wat heeft geholpen, bent u hiervoor naar de dokter geweest, en zo ja, wat vertelde hij u?

U kunt hieronder een reactie achterlaten en wellicht zo andere mensen met dezelfde klachten helpen.

19 Reacties op “Hoofdpijn”

Pagina's: [2] 1 » Show All

 1. 19
  Willem zegt:

  Hoofdpijn is echt super vervelend. En vaak is er geen echte oorzaak aan te wijzen. Ikzelf heb jaren last gehad van spanningshoofdpijn en in een bepaalde periode in mijn leven heb ik antidepressiva moeten slikken wat er bij mij voor zorgde dat de hoofdpijn zo goed als weg was. Waarschijnlijk haalde de AD de scherpe kantjes eraf waardoor ook de spanning en dus de hoofdpijn weg was. Wellicht dat ontspanningsoefeningen hetzelfde resultaat heeft?

 2. 18
  Patty zegt:

  mijn dochter heeft al meer dan twee jaar erge hoofdpijn.
  in punten van 0 is weinig tot 10 heel erg is het 8 en pieken tot 10
  er lopen onderzoeken via kinderarts en nu via opticein,
  Als de dokter achter de oren druk wordt het erger en heeft ze er weken last van weet iemand raad want ze kunnen er niet achter komen

 3. 17
  Gijs zegt:

  Hallo,

  Mijn naam is Gijs, ik ben 14 jaar oud en heb sinds 2 maanden hoofdpijn OP mijn hoofd in plaats van op mijn voorhoofd wat ik daarvoor altijd had, nu heb ik al 3 dagen last van bonkende, zeer pijnlijke hoofdpijn.
  Ik vraag mij af wat dit is, ik ben ergens een beetje bang dat het een hersentumor is, maar dat zou wel kinderfantasie ofzo zijn.

  Groet, Gijs

 4. 16
  Cathy zegt:

  Na een val met een hoofdwond, gehecht, heb ik al 2 maanden hoofdpijn in het achterhoofd. Volgens artsen is dit spanningshoofdpijn, waarschijnlijk door whiplash. Bloedonderzoek geeft niet aan dat er een ontsteking is. Toch maar ik mij zorgen dat er iets met de bloedvaten is. MRI heeft niets opgeleverd. Zijn er nog onderzoeken die mij gerust kunnen stellen?

 5. 15
  sabine zegt:

  Hallo, heb sinds een jaar of drie constante hoofdpijn, dit alles is begonnen met het dragen van een nieuwe bril, dacht eerst dat de sterkte niet goed was, dus terug naar de oogarts, alles ok zei hij.
  ondertussen zijn we 3 jaar verder, ben naar oogkliniek geweest, heb al zeven verschillende sterktes van brilglazen gehad, ben bij neuroloog geweest en bij verschillende oogartsen, alles is normaal.
  Nu is mijn vraag weet iemand wat dit zou kunnen zijn,zonder bril heb ik geen hoofdpijn maar zie ik niets, en met bril heb ik direct hoofdpijn, het laatste jaar heb ik er dan ook nog oorsuizingen bijgekregen.

 6. 14
  corrie zegt:

  ik heb sinds enige tijd een pijnlijke schedel, vooral bij de slapen. ik ben al enige tijd verkouden (grieperig) en heb veel moeten hoesten waardoor de hoofdpijn erger is geworden (vooral het voorhoofd). heeft die gevoelige schedel hiermee te maken. voel soms ook steken in mijn schedel.

 7. 13
  Fleur zegt:

  Bij aanhoudende hoofdpijn (en als je een bril draagt) kan het de moeite zijn om je ogen te laten testen. Als je langdurig met de verkeerde sterkte rondloopt krijg je enorme hoofdpijn. Je knijpt namelijk zonder het te merken de hele dag met je ogen…

 8. 12
  weekend zegt:

  hoi sassa en evt andere mensen.

  is er al eens op vitb12 getest (en evt vit d) kijk evt bij de stichting vitb12 op de site. ik had alleen maar minder last van hoofdpijn omdat ook mijn hb gehalte achteruit ging. door weer oppijl te zijn met mijn hb en vitb12 heb ik weer meer hoofdpijn gekregen maar dat ligt aan de hormonale migrane die ik heb.
  ik krijg iid nog eeen ct scan om nog het een en ander uit te sluiten maar er zal verder niet veel zijn heb ik het idee.
  Kijk op de site van b12. veel artsen en internisten zijn niet echt gespecialiceerd in deze ziekte. het lichaam neemt dus deze vit niet op. en veroorzaakt vele klachten die vaak niet serieus genomen worden. misselijkheid geheugen noem maar op. DUS BLOED LATEN PRIKKEN LAAT JE BIT B12 EN VIT D GELIJK ONDERZOEKEN. KAN GEEN KWAAT.
  veel succes met onderzoeken en hou vol iedereen.
  Ik weet wat het is.

 9. 11
  Motley zegt:

  Beste Anja,

  Ik heb zo’n zelfde lijdensweg als jouw, alleen concentreert de pijn zich bij mij om m’n rechteroog. Allerlei onderzoeken gehad; MRI met contrast hele hoofd, MRI hersenen, CT scan holtes (2x),bloedonderzoeken, operatie tussenschot neus. Neurologen, KNO artsen, oogarsten, internist. Enige conclusie; droge ogen..
  Daarnaast smaakvermindering en spiertrekking achter oor.
  Ze kunnen het bij mij ook niet verklaren. opeens ontstaan na veel stress en onder koude airco op werkplek. Word nu getest op allergieen, en ga ook naar mmannule therapie en atlas correctie laten doen.
  Voelt aan als voorhoofdsholte ontsteking maar is het volgens KNO arts niet.
  BEN TEN EINDE RAAD! HEB DIT AL 1,5 JAAR!! IEMAND SUGGESTIES, IDEE?
  HELP!!!!

Pagina's: [2] 1 » Show All

Laat een bericht achter