Hoofdpijn

Onderwerp uit hoofdstuk 3.3 Het zenuwstelsel

De meeste mensen hebben wel eens hoofdpijn. Het is dan ook een goede markt voor de makers van pijnstiller getuige de vele reclames op tv voor dit soort producten. Gelukkig zijn het geen loze producten en kunnen ze vaak de klachten van de  wat lichtere vormen van hoofdpijn verzachten. Maar hoe ontstaan hoofdpijn nu eigenlijk? Wel hoofdpijn kan vele oorzaken of veroorzakers hebben. Ook kan het zich in verschillende delen van het hoofd voordoen zoals bijvoorbeeld net boven het oog of tussen de beide ogen op het voorhoofd. Ook kan hoofdpijn seizoensgebonden zijn en sommige mensen hebben heel vaak last van hoofdpijn terwijl de ander er eigenlijk nooit last van heeft. Erfelijke factoren kunnen hier een rol bij spelen.

Hoofdpijn is meestal gelukkig niet het gevolg van een andere ernstigere onderliggende ziekte. Toch moet men alert blijven zeker bij aanhoudende hoofdpijn, vooral bij kinderen. Medisch onderzoek kan nodig zijn om de aanwezigheid van een dergelijke ziekte uit te sluiten.

De meest voorkomende soort van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De meeste mensen hebben hier wel eens last van. Spanningshoofdpijn houdt vaak verband met emotionele stress of vermoeidheid maar wordt niet per se uitgelokt door spanning. Ook cafeïne, alcohol, bepaalde voedingsstoffen, stress, vermoeidheid en over overslaan van maaltijden kan spanningshoofdpijn uitlokken. Hoe het precies zit met spanningshoofdpijn is nog steeds niet bekend. De spieren in de nek, kaak of hoofdhuid kunnen zich spannen en kunnen pijn gaan doen. De pijn is meestal matig, maar kan ernstiger worden, zelfs zo erg dat men het gevoel heeft met het hoofd tussen een bankschroef te zitten. Spanningshoofdpijn waar u niet zo vaak last van heeft reageert vaak goed op vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of aspirine. Chronische spanningshoofdpijn kan samenhangen met depressie, angsten, slapeloosheid of andere medische problemen. Wanneer u erg vaak last heeft van spanningshoofdpijn is het belangrijk dit te laten onderzoeken door een dokter. Deze kan dan eventuele andere oorzaken uitsluiten of behandelen.

Een andere belangrijke groep van hoofdpijn is de vasculaire of vaathoofdpijn. Hier is er sprake van een samenhangende verwijding van de bloedvaten die het hoofd van bloed voorzien. Ook hier is het nog steeds niet goed duidelijk hoe het nu precies zit. Migraine en de vele varianten hiervan vallen in deze categorie. De meeste migrainepatiënten ontwikkelen pijn die gewoonlijk de ene helft van het hoofd raakt en diverse uren aanhoudt, vaak met kloppende pijn en soms met misselijkheid en braken. Er zijn enkele voorlopers van migraine geïdentificeerd en er kunnen diverse soorten worden onderscheiden. Zogenoemde hormonale hoofdpijn die samenhangt met de menstruatie, zwangerschap en orale anticonceptiva en menopauze is een vorm van migraine. Een andere, minder vaak voorkomende vorm van vasculaire hoofdpijn heet clusterhoofdpijn. Dit is een relatief kort durende hoofdpijn, maar er kunnen zich zeer hevige aanvallen voordoen in clusters, verspreid over diverse weken.

Hoofdpijn is soms een manifestatie van een onderliggende ziekte, hoewel dergelijke soorten hoofdpijn veel minder vaak voorkomen dan spanningshoofdpijn of vasculaire hoofdpijn. Specifieke ziekteprocessen die eerst op hoofdpijn lijken, zijn onder meer ontsteking van de bloedvaten die het hoofd en de hals voeden (craniale of temporale arteriitis genoemd), die met name zorgwekkend is bij ouderen; pijn als gevolg van ontstoken neusbijholten, ontstoken tanden, osteoatritis van de halswervels of beschadigde of ontstoken zenuwen, ontsteking van de hersenvliezen, zeer hoge bloeddruk en pijn als gevolg van ruimte-innemende processen in de benige schedel waaronder de diverse hersentumoren. Overmatige zelfmedicatie tegen hoofdpijn kan leiden tot meer hoofdpijn, soms ook we medicijnafhankelijke hoofdpijn genoemd. Dat komt vooral voor bij overmatig gebruik van pijnstillers als aspirine en paracetamol.

De soorten hoofdpijn die zich bij kinderen voordoen, lijken op die van volwassenen; zowel spanningshoofdpijn als migraine komen veel voor. Hoofdpijn bij kinderen kan vaak het eerste teken zijn van een onderliggende ziekte (zoals een ontsteking van de ogen, oren of neus, hoofdletsel, hersenvliesontsteking en hersentumoren), dus bij ernstige of terugkerende hoofdpijn met de dokter altijd geraadpleegd worden.

Heeft of had u regelmatig hoofdpijn? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen, wat heeft geholpen, bent u hiervoor naar de dokter geweest, en zo ja, wat vertelde hij u?

U kunt hieronder een reactie achterlaten en wellicht zo andere mensen met dezelfde klachten helpen.

19 reacties op “Hoofdpijn”

 1. Ik heb ook regelmatig last van hoofdpijn. Ik neem dan twee keer 400mg ibuprofen ga een uurtje slapen met een nat en koud washandje op mijn voorhoofd en als ik dan wakker wordt is het meestal over. Nu heb ik wel erg vaak last van hoofdpijn en ik zit eraan te denken om naar een chiropractor te gaan om me eens goed te laten kraken. Heeft iemand hier ervaringen mee?

  Groetjes

 2. Wordt al mijn hele leven gek van hoofdpijn en hoofdpijn aanvallen. Gaat gepaard met heftige reacties zoals out gaan tunnelvisie lichamelijke stuipen en vergeetachtigheid. Dagelijks leef ik met een concentratieprobleem omdat mijn hoofdpijn mij afleid en ook na elke ´aanval´ lijkt mijn korte termijns geheugen verslechterd (was al niet tof) Echter vinden doktoren mijn klachten te vaag en onsamenhangend… wat moet ik er mee? Kom geen stap verder dan de 1e lijn.. :/

 3. Al een jaar of vijf heb ik last van een zenuwpijn in de schedel,
  dat kon redelijk goed behandeld worden op de pijnpoli,totdat ik een jaar geleden totaal andere hoofdpijn kreeg,meer bij de slaap,eerst aan een kant ,later aan beide kanten,de pijnarts stuurde me naar de neuroloog voor een ct scan….niets op te zien,
  gezien mijn leeftijd werd een biopt afgenomen uit de hoofdslagader om te kijken of er sprake zou zijn van een eventuele
  slagaderonstseking,niet dus…..en daar stond ik weer buiten….
  met geweldige hoofdpijn die nu al een jaar bijna onhoudbaar is….
  de neuroloog verdiepte zich er niet eens in….ik voel me zo in de steek gelaten….ga nu op zoek naar een hoofdpijnspecialist,
  maar het is toch schandalig dat je als patient zo weggestuurd wordt….de enige die meedenkt is de pijnarts,maar die is ook afhankelijk van wat een neuroloog zegt…..
  De neuroloog zei notabene…”" kijkt u maar op het internet naar informatie” .Inmiddels is m’n sociale leven zo goed als naar de
  knoppen….de meeste afspraken kan ik niet meer nakomen en m’n
  concentratie is helemaal weg…altijd maar bang wat de dag nu weer brengen zal aan hoofdpijn…. denk ook dat ik nu wel een medicatie afhankelijke hoofdpijn erbij heb ontwikkeld….heb dat ook aangegeven dat ik veel te veel slik en niets meer helpt….
  geen reactie er op….
  Wanneer beseffen dokters eens dat ernstige hoofdpijn net zo’n aan
  doening is als elke andere ziekte….en dat er hulp moet moet worden geboden….net als bij hart,diabetes,depressie etc etc….
  Het liefst zou ik worden opgenomen om alles eens goed te bekijken,
  en dat ik weer eningszins m’n leven terug krijg…
  Een wanhopige mevrouw.

 4. Ik leef al 8 jaren met een hevige hoofdpijn en alleen aan één kant door sinds na me aanrijding heb ik continue pijnen ik heb wel een lichte hersenschuding

 5. als je smorgens opsta je neus goed spoelen niet hard snuiven je haartjes van je neus niet knippen (helpt vuile lucht te vangen) nooit hard op je tanden bijten kontroleer of je geen gaatjes in je tanden heb kan heevig tot hoofdpijn volgen zonder dat je het voelt aan je tanden. niet dicht bij de raam slapen als je raam open staat verse slaap altijd in de donker iet te veel pillen gebruiken blijf relax span je niet laat je lichaam goed vrij niet te veel stresend denken smorgen niet in de zon kijken je ogen kunnen er beter tegen in de namidag elke dag moet je licht wennen wand je slaapt in de donker.

 6. slechte toetsenbord lijdt ook tot op hoofdpijn mijn ik weet dat zeer goed.

 7. Heb sinds april een constante hoofdpijn, eigenlijk een beetje alle soorten hoofdpijn tegelijk, als ik net wakker ben is hij wel minder erg maar helemaal weg gaat hij niet. Ben al op allerlei manieren onderzocht, EGG, CT, MRI, röntgenfoto van mijn ruggengraat en een electrospierentest van het bovenste trapezium ofzo. Ik heb zelf echt geen idee waar het van kan komen, zelfs op vakantie heb ik er last van, dus stress lijkt het mij in ieder geval niet te zijn. Mijn neuroloog is nu druk bezig om me allerlei aparte dingen te laten proberen om in ieder geval even van die hoofdpijn af te komen zodat hij niet chronisch wordt. Ook echt aparte dingen zoals antidepressivum en geuroliën. Helaas helpt niets en merk ik zelfs dat het op sommige dagen veel erger wordt, ik ben er zeven weken mee thuis gebleven tot ik dat wel zo erg vond dat ik van pure armoei weer ben gaan werken maar eigenlijk is dit helemaal niet goed voor mij. Behalve de hoofdpijn ben ik heel snel moe, meestal kan ik na mijn werk een of twee hapjes eten naar binnen werken voor ik ga slapen, ik heb het best vaak koud en heb een sterk verminderde eetlust (wel goed voor de lijn ;p), laag concentratie vermogen, en mijn korte termijn geheugen is sterk achteruit gegaan ook ben ik vaak misselijk. Nog niet zo erg dat ik me nergens meer mee bezig kan houden maar mijn hele leven gaat er kapot aan.

  Nou ben ik op vakantie naar mijn ouders toe (werk in Frankfurt am Main dus vakantie betekent meestal naar huis gaan en me laten verwennen door mijn ouders) en de eerste twee weken viel mijn hoofdpijn erg mee, ondanks dat ik best veel naar schermen keek, maar nu heb ik dus al drie dagen dat ik echt met moeite overeind kan blijven en gesprekken kan volgen door de hoofdpijn. Over een week moet ik weer gaan werken, en zie ik mijn neuroloog al weer. Heeft iemand een idee wat ik kan proberen om van mijn hoofdpijn af te komen, of een idee waar het van kan komen? Want geen enkele van de artsen die ik gezien heb kan ook maar iets vinden dat met me mis is dat die hoofdpijn kan veroorzaken.

 8. Sassa, ben je momenteel aan de medicijnen? Ik las je verhaal en het doet mij erg sterk denken aan iets psychisch. Ik vraag me ook af of het niet of slecht eten, misselijkheid, slecht concentratie vermogen, slechte korte termijn geheugen en het vaak koud hebben door de hoofdpijn komt of dat het allemaal symptomen zijn van iets anders…

 9. Op het moment zit ik aan de doxepin, mijn neuroloog denkt dat die als bijwerking de pijn kan tegenhouden. Het is 10mg per dag, een pilletje voor ik naar bed ga, alleen helpt het weinig en slaap ik er nog meer van dan normaal dus ga ik tegen mijn neuroloog zeggen dat ik er mee wil stoppen.

 10. Twee jaar geleden maanden lang constant niezen en daarna verkouden en hoofdpijn (bijna dagelijks) en voelde me dan ziek (zoals bij griep) Naar de KNO arts. En constand taai slijm in keel. Allergie test gedaan , nergens allergisch voor. Met camera in neus gekeken, zaten een paar hele kleine poliepjes en een beetje “vuil”maar volgens KNO arts geen reden om hier iets aan te doen. CT scan maar holtes “schoon”Kreeg neusspray om het produceren van neusslijmvlies rustiger te maken. Maar de hoofdpijn bleef aanhouden. Pijnstillers hielpen niet. Pijn boven mijn ogen. Zicht werd slechter en daardoor doodmoe. (ik was ooit geopereerd daarvoor aan mijn oog ivm plots scheelzien, bleek spiertje uitgerekt te zijn en nog steeds niet helemaal goed ). Dus dan maar naar de oogarts misschien dat de hoofdpijn het aan mijn oog lag.
  Maar voordat de oogarts iets wilde ondernemen de KNO arts opdracht gegeven mijn neus en andere holtes eerst voor de zekerheid helemaal schoon te maken . Dus onder narcose en schoongemaakt (bleken ook mijn holtes voor een gedeelte dicht te zitten)
  Daarna ruim een half jaar geen hoofdpijn!! Dus opgelost!! Maar nu sinds April weer vaker niezen, verkouden, opgezette neus, slijm in keel hoofdpijn (en een zwaar drukkend gevoel in hoofd) veel pijn boven mijn ogen (wenkbrauwen net zenuwpijn) ) tussen mijn ogen en zelfs mijn kaken , en wat ik niet eerder had enorme pijnscheuten gloeiende steken door mijn hele hoofd naar mijn kaken, ogen en vooral oren soms een enkele en soms heel veel en lang achterelkaar . Een drukkend gevoel op mijn oren en oorpijn. Suisende golven door mijn hoofd en een soort duizeligheid daarna en breekt het zweet me uit van narigheid. Als ik naar voren buig wordt het erger. Dus denk je weer hetzelfde als eerst dus terug naar KNO arts. (ANDERE) ct SCAN GEMAAKT volgens KNO arts was alles schoon. Pijnstillers gekregen helpen niet. Oordruk gemeten was prima. Doorgestuurd naar Neuroloog, volgens KNO arts aangezichtspijn?? Neuroloog heeft MRI scan laten doen (volgens hem alles op te zien) alles was in orde. Soort antie depresivapillen gekregen (worden vaker hiervoor gebruikt) hielpen niet, andere pijnstillers zwaarder helpen niet, Nu verleden week ruggeprik gehad en druk in hoofd gemeten en hersenvocht onderzocht. Alles goed. Volgens Neuroloog misschien Clusterhoofdpijn! Nu weer andere medicijnen gekregen om te kijken of deze helpen, dus ben benieuwd. Maar als ik de klachtem van clusterhoofdpijn lees zijn die heel anders dan wat ik voel. En als ik mijn klachten lees alhoewel moeilijk te vinden) kom ik steeds weer (ja hoor) bij bijholteonsteking!! (wat al eerder geconstateerd was 2 jr geleden)
  Wordt ook vermeld dat die op scan aangeven “schoon”" zijn dus niet ontstoken maar dat ze wel toch verstopt kunnen zitten en alle klachten geven die ik in mijn verhaal heb opgenoemd. Ook die pijn in mijn oren. Ik wordt hier moedeloos en heel verdrietig van. Want nu al ruim 5 maanden iedere dag van smorgens vroeg tot savonds laat erge hoofdpijnen, en steken in hoofd, en oren heb. Ik heb dit uitgebreid geschreven zodat er misschien personen zijn die ook al deze klachten hebben. Misschien is die persoon wel ergens door geholpen, dan zou ik het graag willen weten. Anja

 11. Beste Anja,

  Ik heb zo’n zelfde lijdensweg als jouw, alleen concentreert de pijn zich bij mij om m’n rechteroog. Allerlei onderzoeken gehad; MRI met contrast hele hoofd, MRI hersenen, CT scan holtes (2x),bloedonderzoeken, operatie tussenschot neus. Neurologen, KNO artsen, oogarsten, internist. Enige conclusie; droge ogen..
  Daarnaast smaakvermindering en spiertrekking achter oor.
  Ze kunnen het bij mij ook niet verklaren. opeens ontstaan na veel stress en onder koude airco op werkplek. Word nu getest op allergieen, en ga ook naar mmannule therapie en atlas correctie laten doen.
  Voelt aan als voorhoofdsholte ontsteking maar is het volgens KNO arts niet.
  BEN TEN EINDE RAAD! HEB DIT AL 1,5 JAAR!! IEMAND SUGGESTIES, IDEE?
  HELP!!!!

 12. hoi sassa en evt andere mensen.

  is er al eens op vitb12 getest (en evt vit d) kijk evt bij de stichting vitb12 op de site. ik had alleen maar minder last van hoofdpijn omdat ook mijn hb gehalte achteruit ging. door weer oppijl te zijn met mijn hb en vitb12 heb ik weer meer hoofdpijn gekregen maar dat ligt aan de hormonale migrane die ik heb.
  ik krijg iid nog eeen ct scan om nog het een en ander uit te sluiten maar er zal verder niet veel zijn heb ik het idee.
  Kijk op de site van b12. veel artsen en internisten zijn niet echt gespecialiceerd in deze ziekte. het lichaam neemt dus deze vit niet op. en veroorzaakt vele klachten die vaak niet serieus genomen worden. misselijkheid geheugen noem maar op. DUS BLOED LATEN PRIKKEN LAAT JE BIT B12 EN VIT D GELIJK ONDERZOEKEN. KAN GEEN KWAAT.
  veel succes met onderzoeken en hou vol iedereen.
  Ik weet wat het is.

 13. Bij aanhoudende hoofdpijn (en als je een bril draagt) kan het de moeite zijn om je ogen te laten testen. Als je langdurig met de verkeerde sterkte rondloopt krijg je enorme hoofdpijn. Je knijpt namelijk zonder het te merken de hele dag met je ogen…

 14. ik heb sinds enige tijd een pijnlijke schedel, vooral bij de slapen. ik ben al enige tijd verkouden (grieperig) en heb veel moeten hoesten waardoor de hoofdpijn erger is geworden (vooral het voorhoofd). heeft die gevoelige schedel hiermee te maken. voel soms ook steken in mijn schedel.

 15. Hallo, heb sinds een jaar of drie constante hoofdpijn, dit alles is begonnen met het dragen van een nieuwe bril, dacht eerst dat de sterkte niet goed was, dus terug naar de oogarts, alles ok zei hij.
  ondertussen zijn we 3 jaar verder, ben naar oogkliniek geweest, heb al zeven verschillende sterktes van brilglazen gehad, ben bij neuroloog geweest en bij verschillende oogartsen, alles is normaal.
  Nu is mijn vraag weet iemand wat dit zou kunnen zijn,zonder bril heb ik geen hoofdpijn maar zie ik niets, en met bril heb ik direct hoofdpijn, het laatste jaar heb ik er dan ook nog oorsuizingen bijgekregen.

 16. Na een val met een hoofdwond, gehecht, heb ik al 2 maanden hoofdpijn in het achterhoofd. Volgens artsen is dit spanningshoofdpijn, waarschijnlijk door whiplash. Bloedonderzoek geeft niet aan dat er een ontsteking is. Toch maar ik mij zorgen dat er iets met de bloedvaten is. MRI heeft niets opgeleverd. Zijn er nog onderzoeken die mij gerust kunnen stellen?

 17. Hallo,

  Mijn naam is Gijs, ik ben 14 jaar oud en heb sinds 2 maanden hoofdpijn OP mijn hoofd in plaats van op mijn voorhoofd wat ik daarvoor altijd had, nu heb ik al 3 dagen last van bonkende, zeer pijnlijke hoofdpijn.
  Ik vraag mij af wat dit is, ik ben ergens een beetje bang dat het een hersentumor is, maar dat zou wel kinderfantasie ofzo zijn.

  Groet, Gijs

 18. mijn dochter heeft al meer dan twee jaar erge hoofdpijn.
  in punten van 0 is weinig tot 10 heel erg is het 8 en pieken tot 10
  er lopen onderzoeken via kinderarts en nu via opticein,
  Als de dokter achter de oren druk wordt het erger en heeft ze er weken last van weet iemand raad want ze kunnen er niet achter komen

 19. Hoofdpijn is echt super vervelend. En vaak is er geen echte oorzaak aan te wijzen. Ikzelf heb jaren last gehad van spanningshoofdpijn en in een bepaalde periode in mijn leven heb ik antidepressiva moeten slikken wat er bij mij voor zorgde dat de hoofdpijn zo goed als weg was. Waarschijnlijk haalde de AD de scherpe kantjes eraf waardoor ook de spanning en dus de hoofdpijn weg was. Wellicht dat ontspanningsoefeningen hetzelfde resultaat heeft?

Laat een reactie achter