Hoofdpijn

De meeste mensen hebben wel eens hoofdpijn. Het is dan ook een goede markt voor de makers van pijnstiller getuige de vele reclames op tv voor dit soort producten. Gelukkig zijn het geen loze producten en kunnen ze vaak de klachten van de  wat lichtere vormen van hoofdpijn verzachten. Maar hoe ontstaan hoofdpijn nu eigenlijk? Wel hoofdpijn kan vele oorzaken of veroorzakers hebben. Ook kan het zich in verschillende delen van het hoofd voordoen zoals bijvoorbeeld net boven het oog of tussen de beide ogen op het voorhoofd. Ook kan hoofdpijn seizoensgebonden zijn en sommige mensen hebben heel vaak last van hoofdpijn terwijl de ander er eigenlijk nooit last van heeft. Erfelijke factoren kunnen hier een rol bij spelen.

Hoofdpijn is meestal gelukkig niet het gevolg van een andere ernstigere onderliggende ziekte. Toch moet men alert blijven zeker bij aanhoudende hoofdpijn, vooral bij kinderen. Medisch onderzoek kan nodig zijn om de aanwezigheid van een dergelijke ziekte uit te sluiten.

De meest voorkomende soort van hoofdpijn is spanningshoofdpijn. De meeste mensen hebben hier wel eens last van. Spanningshoofdpijn houdt vaak verband met emotionele stress of vermoeidheid maar wordt niet per se uitgelokt door spanning. Ook cafeïne, alcohol, bepaalde voedingsstoffen, stress, vermoeidheid en over overslaan van maaltijden kan spanningshoofdpijn uitlokken. Hoe het precies zit met spanningshoofdpijn is nog steeds niet bekend. De spieren in de nek, kaak of hoofdhuid kunnen zich spannen en kunnen pijn gaan doen. De pijn is meestal matig, maar kan ernstiger worden, zelfs zo erg dat men het gevoel heeft met het hoofd tussen een bankschroef te zitten. Spanningshoofdpijn waar u niet zo vaak last van heeft reageert vaak goed op vrij verkrijgbare pijnstillers zoals paracetamol of aspirine. Chronische spanningshoofdpijn kan samenhangen met depressie, angsten, slapeloosheid of andere medische problemen. Wanneer u erg vaak last heeft van spanningshoofdpijn is het belangrijk dit te laten onderzoeken door een dokter. Deze kan dan eventuele andere oorzaken uitsluiten of behandelen.

Een andere belangrijke groep van hoofdpijn is de vasculaire of vaathoofdpijn. Hier is er sprake van een samenhangende verwijding van de bloedvaten die het hoofd van bloed voorzien. Ook hier is het nog steeds niet goed duidelijk hoe het nu precies zit. Migraine en de vele varianten hiervan vallen in deze categorie. De meeste migrainepatiënten ontwikkelen pijn die gewoonlijk de ene helft van het hoofd raakt en diverse uren aanhoudt, vaak met kloppende pijn en soms met misselijkheid en braken. Er zijn enkele voorlopers van migraine geïdentificeerd en er kunnen diverse soorten worden onderscheiden. Zogenoemde hormonale hoofdpijn die samenhangt met de menstruatie, zwangerschap en orale anticonceptiva en menopauze is een vorm van migraine. Een andere, minder vaak voorkomende vorm van vasculaire hoofdpijn heet clusterhoofdpijn. Dit is een relatief kort durende hoofdpijn, maar er kunnen zich zeer hevige aanvallen voordoen in clusters, verspreid over diverse weken.

Hoofdpijn is soms een manifestatie van een onderliggende ziekte, hoewel dergelijke soorten hoofdpijn veel minder vaak voorkomen dan spanningshoofdpijn of vasculaire hoofdpijn. Specifieke ziekteprocessen die eerst op hoofdpijn lijken, zijn onder meer ontsteking van de bloedvaten die het hoofd en de hals voeden (craniale of temporale arteriitis genoemd), die met name zorgwekkend is bij ouderen; pijn als gevolg van ontstoken neusbijholten, ontstoken tanden, osteoatritis van de halswervels of beschadigde of ontstoken zenuwen, ontsteking van de hersenvliezen, zeer hoge bloeddruk en pijn als gevolg van ruimte-innemende processen in de benige schedel waaronder de diverse hersentumoren. Overmatige zelfmedicatie tegen hoofdpijn kan leiden tot meer hoofdpijn, soms ook we medicijnafhankelijke hoofdpijn genoemd. Dat komt vooral voor bij overmatig gebruik van pijnstillers als aspirine en paracetamol.

De soorten hoofdpijn die zich bij kinderen voordoen, lijken op die van volwassenen; zowel spanningshoofdpijn als migraine komen veel voor. Hoofdpijn bij kinderen kan vaak het eerste teken zijn van een onderliggende ziekte (zoals een ontsteking van de ogen, oren of neus, hoofdletsel, hersenvliesontsteking en hersentumoren), dus bij ernstige of terugkerende hoofdpijn met de dokter altijd geraadpleegd worden.

Heeft of had u regelmatig hoofdpijn? Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen, wat heeft geholpen, bent u hiervoor naar de dokter geweest, en zo ja, wat vertelde hij u?

U kunt hieronder een reactie achterlaten en wellicht zo andere mensen met dezelfde klachten helpen.

Speak Your Mind

*