Hoesten of stikken

Onderwerp uit hoofdstuk 2.1 Eerste hulp

Indien er een stukje eten in het ’verkeerde keelgat in schiet’, wordt het probleem vaak opgelost door het hoestreflex. Iemand is in feite niet aan het stikken indien hij wel in staat is om vrijelijk te hoesten. Pas indien aar het hoesten op stokkend hijgen begint te lijken en de persoon in kwestie een blauwige kleur begint te krijgen, dan zal hij waarschijnlijk wel aan het stikken zijn.

Stel degene de vraag of hij kan praten, bij enige twijfel of hij ademnood heeft. Indien hij wel in staat is om te praten, dan is zijn luchtpijp niet helemaal geblokkeerd en komt er in de longen toch zuurstof.

3 reacties op “Hoesten of stikken”

  1. Marleen Verstraete on maart 9th, 2012 at 09:54

    Ik ben oma van een kleuter van 4 en maak me erg ongerust.
    Wij hebben het afgelopen jaar nu al voor de 4e keer de Heimlich oefening moeten toepassen. Mijn kleinzoon “propt” zich w.s. vol, ongezien natuurlijk, en slikt dit in met het gevolg dat het niet weg kan en hij dreigt te stikken. Hij hoest ook niet maar wordt bleek en draait weg met de ogen en wordt slap. Hij was afgelopen weekend bij mij op een feestje en toen ik dat zag (anderen gilden) heb ik direct de heimlich oefening toegepast. afgelopen zondag had hij het weer vertelde mijn zoon. Ik maak me erg ongerust. Heeft iemand hier ervaring mee?

  2. Marleen Verstraete on januari 30th, 2013 at 08:19

    Mijn kleinkind is nu 6 jaar en gisteren moest weer de heimlich weer worden toegepast. Dat is toch niet normaal, een kind moet het stukje wat dwars zit zelf uit kunnen hoesten. Weet iemand hier meer van en met name wat kunnen we hier aan doen? Het kind stikt als dit gebeurd zonder iemand die de greep kan doen. Ik maak me erg ongerust.

  3. Jeetje Marleen wat lijkt mij dat eng zeg. Als ik het goed begrijp is het dus zo dat die kleine niet goed kauwt? Misschien is een bezoek aan de logopedist een idee? De huisarts kan je doorverwijzen.

Laat een reactie achter