Het belang van lichaamsbeweging bij het afvallen

Onderwerp uit hoofdstuk 5.1 Voeding

Vermageren en op gewicht blijven is veel gemakkelijker als het vermageringsdieet gecombineerd wordt met meer lichaamsbeweging.

Lichamelijke activiteit verhoogt het calorie-verbruik. Voor mensen die moeten afvallen, is behalve het volgen van een vermageringsdieet ook lichamelijke activiteit van veel waarde. Bovendien is het goed voor de spieren en de conditie en ook voor het geestelijk welbevinden. Slapte is een veelgehoorde klacht van mensen die op vermageringsdieet zijn.

De voordelen van lichamelijke activiteit zijn groot, maar u moet geen snel gewichtsverlies verwachten van alleen maar een intensief bewegingsprogramma. Afvallen moet geleidelijk gaan en dat gaat het beste door verstandige eetgewoonten te combineren met regelmatige lichaamsbeweging. Hierbij moet u in het achterhoofd houden dat elke lichamelijke inspanning, hoe klein ook, helpt om lichaamsvet te verbranden. Het effect mag dan niet merkbaar zijn door de gewichtsschommelingen die er nu eenmaal van dag tot dag zijn, niettemin helpen alle kleine beetjes. Ook moet u eraan denken dat de eiwitbehoefte kan toenemen bij grotere lichamelijke activiteit.

Voordat u aan een dieet en een bewegingsprogramma begint, is het verstandig uw huisarts te raadplegen. Er is geen reden tot wanhoop als u een lichamelijke handicap hebt die zelfs matige lichaamsbeweging zoals langzaam wandelen onmogelijk maakt. Ook dan kunt u heel goed afvallen, uitsluitend door calorie-beperking; het duurt alleen langer.

Motivatie. Eén van de problemen bij een bewegingsprogramma is om gemotiveerd te blijven. Veel mensen ondervinden dat hun aandacht voor hun bewegingsprogramma en voor hun voedingspatroon langzaam maar zeker verslapt als hun streefgewicht eenmaal bereikt is. Eerst slaan zij één of twee keer hun activiteit over en dan een aantal keren achter elkaar, om uiteindelijk weer terug te vallen in hun oude, zittende leefstijl.

De enige manier om fit te blijven is het inpassen van het bewegingsprogramma in de gewone routine, op dezelfde manier als rondkomen met je geld en contact houden met familie en vrienden. Er volgen nu enige suggesties hoe u een bewegingsprogramma kunt samenstellen dat onderdeel kan worden van de gewone routine, dat bruikbaar is gedurende de vermageringskuur en dat, zeker zo belangrijk, ook vol te houden is als het streefgewicht is bereikt.

Wees realistisch. Weinigen onder ons zullen ooit het perfecte figuur krijgen dat oefenvideo’s en illustraties in tijdschriften ons voorspiegelen. U moet zich hier niets van aantrekken en niet gaan vergelijken.

Beter is u niet blind te staren op het perfecte figuur, maar u te concentreren op het ontwikkelen van de spieren en het sterker maken van hart en longen. Uw bewegingsprogramma is dan gericht op wat het belangrijkst is en dat is een goede gezondheid.

Kies uw activiteit met zorg. Wat u op zich gaat nemen moet u liggen. Een individuele sport als tennis of squash komt het meest in aanmerking als u graag één tegen één bezig bent. Als u liever iets met anderen samen onderneemt is een teamsport of een activiteit die in groepsverband wordt beoefend, zoals dansen of aerobics meer iets voor u. Voor degenen die van alleenzijn houden komen onder andere wandelen (van harte aanbevolen voor alle leeftijden en ook bij iets mindere conditie), joggen en fietsen in aanmerking.

Wat u ook kiest, zorgt u ervoor dat het een activiteit is die u tenminste drie keer per week twintig minuten of langer kunt beoefenen. Probeer uw activiteit op vaste tijden te plannen; dit helpt om het tot een gewoonte te maken.

Stel prioriteiten. Tijdgebrek is het algemene excuus om te stoppen met een bewegingsprogramma. Maar onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die voor voldoende lichaamsbeweging zorgen evenveel of weinig vrije tijd hebben als degenen die dit niet doen; ze maken er gewoon tijd voor.

Een goede tijdsindeling is belangrijk. Als uw tijdschema in de war is, wordt lichamelijke activiteit de zoveelste ergernis. Als u zich echt voorneemt om iets te gaan doen is drie tot vijf keer per week sport of een andere lichamelijke activiteit gedurende dertig minuten à één uur haalbaar.

Varieer uw routine. Als ’altijd datzelfde bewegingsprogramma’ gaat vervelen waarom zou u het dan niet veranderen? Afwisseling in de lichamelijke activiteiten is ook goed ter voorkoming van overbelasting van het lichaam. De ene dag fietsen, de volgende dag joggen en dan een dag dansen is prima; alle drie zijn goede oefeningen. Gewichtheffen, gymnastiek en zwemmen versterken de spieren.

Overdrijf niet. Sommige mensen die uiteindelijk besluiten om iets te gaan doen aan hun conditie, lopen te hard van stapel. Zij raken zo enthousiast dat zij zich een niet realistisch doel stellen, met als mogelijk gevolg blessures of frustratie, omdat het lichaam niet zo snel reageert als ze zouden wensen.

Voor een verstandige start is het goed te beginnen onder de deskundige leiding van een trainer of in een fitnesscentrum. U kunt bij de gemeente informeren naar de sportmogelijkheden in uw woonplaats of u kunt lid worden bij een fitnesscentrum. Belangrijk is dat u kalm aan begint en dat u voldoende uitrust. Als u problemen krijgt, raadpleeg dan uw huisarts, een sportarts of uw trainer.

Doe een investering. Veel mensen voelen zich eerder verplicht aan een sport of activiteit deel te nemen als ze ervoor betaald hebben. Ook blijkt het saamhorigheidsgevoel van een groepje de motivatie vaak te bevorderen. Het geld dat een lidmaatschap kost kunt u dan ook het beste zien als een investering in uw gezondheid.

Als u geld uitgeeft doet u dat dan wel met verstand. Het is niet nodig om lid te worden van een luxe club als u maar een paar lessen wilt gaan nemen. En de allerbeste sportuitrusting is geen noodzaak voor het beoefenen van een sport of andere lichamelijke activiteit. Sportschoenen kopen is misschien goed om u te motiveren om met uw oefenprogramma te beginnen, maar door het allerduurste paar te kopen wordt u echt niet sneller fit en gespierd.

Hoe anderen vinden dat u eruit ziet en of een maillot u wel staat, zijn geen zaken om u druk over te maken. Het gaat erom dat u profijt hebt van uw lessen. De meeste mensen in uw groepje zijn echt meer geïnteresseerd in hun eigen uiterlijk dan in dat van u.

Beloon uzelf. Zoals uzelf af en toe eens moet trakteren op een extraatje als u op een vermageringsdieet bent, zo helpt het ook als u uzelf nu en dan verwent met betrekking tot uw bewegingsprogramma; koop eens een nieuw bandje om onder het joggen naar te luisteren of verwen uzelf eens met een leuk, nieuw sweatshirt.

Heb plezier. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden. Helaas kan een dergelijke instelling uw bewegingsprogramma tot zo’n vervelend iets maken dat u er bepaald niet naar uitkijkt. En als het een nooit-eindigende, vervelende verplichting gaat worden, zult u er vast verlangend naar uitkijken om er mee te stoppen.

Veel beter is het lichamelijke activiteit te zien als een manier om spanning of frustraties te verminderen, als tijd om na te kunnen denken en als iets dat u een goed gevoel geeft. Om deze redenen is het belangrijk altijd een activiteit te kiezen waar u plezier in hebt. 

Laat een reactie achter