Groeipijnen.

Onderwerp uit hoofdstuk 1.4 Schoolgaand kind

Er zijn veel kinderen die in de schoolleeftijd klachten hebben en dan met name in de laatste jaren van deze periode. Dit is ook de periode waarin vaak de groeispurt plaatsvindt, deze klachten die hiermee gepaard gaan, gaan dan over betrekkelijk hevige, terugkomende pijn in de ledematen. Die pijnen kunnen vaak op elk moment optreden, maar het schijnt zich meestal ’s avonds voor te komen, vaak als je zware inspanningen hebt gehad op een dag.

Normaal zijn de pijnen te lokaliseren in de kuiten of in de bovenbenen en zijn ze vaak over na een uurtje of twee. De kinderen zijn voor de rest gezond, röntgenfoto’s, lichamelijk onderzoek en laboratoriumtests geven verder geen bijzonderheden te zien. Al hoewel deze pijnen meestal  geen samenhang hebben, direct met de lichamelijke groei worden ze meestal ’groeipijnen’ genoemd.

De redenen is niet echt bekend van die zogenaamde groeipijnen . Normaal gesproken gaan de pijnen na een tijdje weer weg, zonder dat je verder iets aan overhoudt. Of er moeten ook nog andere verschijnselen bij optreden, het beste is gewoon om met de groeipijnen een begripsvolle en meelevende houding en de geruststelling dat de klachten verder niet ernstig zijn en vanzelf weer zullen verdwijnen.

groeipijnen

Laat een reactie achter