Gordelroos

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Pijn of een tintelend gevoel in een bepaald gebied aan één kant van het lichaam of van het gezicht, voorafgaand door een uitslag die bestaat uit kleine, met vocht gevulde blaasjes.

Gordelroos (herpes zoster, zona) is een reactivering door dezelfde virus welke waterpokken veroorzaakt, namelijk het varicellavirus. Nadat u waterpokken heeft gehad blijft dit virus nog steeds aanwezig zijn in uw lichaam. Jaren later kan het dan weer actief worden waarbij u last kunt krijgen van gordelroos. Dit gebeurt meestal op een moment dat de afweer verzwakt is dus vaak op latere leeftijd.

De verschijnselen ontstaan als gevolg van een reactivering van het virus. Het is niet bekend wat de oorzaak is van deze reactivatie. Het begint met een pijnlijk of tintelend gevoel zolang het virus woekert langs één van de perifere zenuwen, die ontspringen uit het ruggenmerg. In actieve toestand verhuist het via een gevoelszenuw naar het dele van de huid dat door de zenuw bediend wordt (zijn dermatoom). Na twee of drie dagen verschijnt een huiduitslag op het moment dat het virus het uiteinde van de zenuw in de huid heeft bereikt. Deze uitslag bestaat uit kleine blaasjes met daar omheen de ontsteking. Gedurende de volgende drie tot vijf dagen bereikt de uitslag zijn hoogtepunt. Dit kan er uitzien als een rechthoekige band aan één kant van het lichaam, die loopt van de wervelkolom naar het borstbeen, over een arm of been of aan één kant van het gezicht of het hoofd. De uitslag blijft meestal beperkt tot één deel van het lichaam.

De blaasjes drogen in binnen een paar dagen, waarna een korst ontstaat die twee tot drie weken na het begin van de verschijnselen afvalt.

Een gordelroosinfectie kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt zoals hierboven vermeld het meest voor na de leeftijd van 60 jaar. Een recidief (herhaling van gordelroos) is mogelijk, in het bijzonder wanneer u geneesmiddelen gebruikt die de immuniteit onderdrukken. Wanneer u als kind geen waterpokken hebt gehad en tenslotte toch wordt besmet met dit virus, dan is de kans dat u een ernstige vorm van waterpokken krijgt groter dan de kans op het krijgen van gordelroos.

Diagnose. Deze is gebaseerd op de voorgeschiedenis van de patiënt en het kenmerkende uiterlijk van de huiduitslag.

Hoe ernstig is gordelroos? In principe is gordelroos geen ernstige aandoening, ondanks dat u maanden tot zelfs jarenlang last kan hebben van pijn in het verloop van de getroffen perifere zenuw. Dit wordt post-herpetische neuralgie genoemd en komt voor bij 25 procent van de mensen die gordelroos hebben doorgemaakt en ouder zijn dan 60 jaar.

Wanneer de nervus trigeminus, de belangrijkste zenuw van het gezicht, is getroffen, kan de uitslag optreden in het gezicht, aan de binnenkant van de mond of op het oog. Indien u gordelroos hebt, moet bij de minste of geringste pijnlijkheid van het oog hier direct medische aandacht aan worden besteed, omdat een infectie van het oog kan leiden tot een blijvende schade aan het gezichtsvermogen.

Bij patienten met een immunosuppressie, zoals lymfoompatienten, of na een beenmergtransplantatie, kan gordelroos een infectie veroorzaken die zich sterk uitbreidt en gepaard gaat met neurologische complicaties.

Behandeling. De laatste jaren zijn er enkele effectieve antivirale medicijnen tegen gordelroos op de markt gekomen, sommige kunnen worden ingenomen. Als ze worden toegediend zodra de huiduitslag verschijnt kunnen ze de duur van de infectie en de pijn tijdens en na de infectie duidelijk verminderen. Daarnaast kunt u de klachten wat verminderen door het aangedane gebied te bedekken met koude, vochtige kompressen (aluminiumacetaat) en een verzachtende lotion. Analgetica (pijnstillende middelen) als aspirine kunnen helpen bij lichte pijn als gevolg van een post-herpetische neuralgie. Bij zeer hevige pijn worden sterkere middelen voorgeschreven.

Een arts kan corticosteroïden voorschrijven in een vroeg stadium van de ziekte om de kans op een aansluitende neuralgie te verminderen; atropine oogdruppels bij infecties van het oog, of een antivirusmiddel, zoals aciclovir, als het immuunsysteem is geremd.

2 reacties op “Gordelroos”

  1. Heb ruim 4 jaar geleden oor operatie gehad, wegens tumor achter het oor.Kan het oorsuisen ontstaan zijn, door litteken weefsel? Daar het oor is open geklapt met de operatie?

  2. Ik heb nu voor de 2e keer gordelroos. De eerste keer was in Nov. 2016 toen had ik het op mijn hoofd. het begon boven mijn rechteroor met een pijnlijke plek die werd steeds groter. Ik was er gelukkig snel bij (huisarts) zodat het virus bestreden kon worden. Na ruim 1 week was het over nadat het wel nog een “wandeling” over mijn hoofd maakte. Ik dacht dat je gordelroos maar 1x kon hebben. Begin aug 2017 kreeg ik een pijnlijke rug. ik dacht dat ik hem gestoten had of verkeerd had gezeten ofzo. De pijn bleef echter en na 1 week schrok ik me rot toen ik de uitslag op mijn ribbenkast kreeg. Een behoorlijk grote plek. Nog niet gedacht aan gordelroos. na 3 dagen naar de HA gegaan. En ja hoor toch gordelroos. Virus bestrijden kon niet meer dus nu alleen pijnstilling. 3x Ibuprofin 400 en 8x paracetamol per dag. Inmiddels ben ik 3,5 week verder en is de pijn dragelijker geworden maar 3x Ibuprofin heb ik nog nodig. De uitslag is al een heel eind weg. Mijn huid is min of meer gevoelloos geworden op de bewuste plek. Ik moet ook nog steeds veel plassen (3 a 4x per nacht er uit). Ik gebruik sinds 1 week nu ook Vitamine B-complex en Cat’s claw. Uiteindelijk gaat het iets beter en heb ik hoop op herstel. Ik weet nu dat je het vaker kunt krijgen en ben er als de kippen bij de volgende keer want de eerste 3 dagen zijn belangrijk!

Laat een reactie achter