Gingivostomatitis

Onderwerp uit hoofdstuk 3.5 Mond en het gebit

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Op het tandvlees en in de mond zweren.
  • Slechte adem
  • Malaise en korts

Gingivostomatitis (ontsteking van tandvlees en mondslijmvlies) is een infectie welke veroorzaakt wordt door het herpesvirus (herpes simplex). Deze infectie komt vooral bij kinderen voor en vaak in de mond. Het is een virusinfectie, en komt vaak samen voor met een griepje of een verkoudheid. Het virus kan licht zijn maar ook ernstiger worden, en duurt ongeveer 10 tot 14 dagen. Het lijkt ook wel op aften echter is de locatie anders; aften komen niet voor op het tandvlees, herpesletsels wel.

De zweertjes kunnen het eten en drinken lastig maken doordat het gevoelig en pijnlijk is. Let daarom, vooral bij kinderen, goed op uitdroging.

Diagnose. Wanneer je rauwe plekken krijgt op het tandvlees, een slechte adem hebt, je niet lekker voelt en koorts hebt is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

De huisarts gaat dan in de mond kijken, en vooral opletten of er een onderliggende infectie is. Er zal dan vooral rond de keel en de luchtwegen worden gekeken. Ook kan er een strijkje worden genomen voor een kweek van micro-organismen.

Behandeling. Je kan de infectie (sneller) uit de mond laten verdwijnen, wanneer je de mond vaak spoelt. Mondhygiëne, een voedzaam dieet en veel drinken zorgen er ook voor dat de infectie sneller zal verdwijnen. Wanneer de zweertjes erg veel pijn doen kan een verdovende gel gebruikt worden, pijnstillers kunnen de pijn ook verminderen.

 

 

herpes simplex

1 reactie op “Gingivostomatitis”

  1. wat kan je halen om klachten te verzachten heb dit sinds afgelopen donderdag word niet goed von de pijn ervan

Laat een reactie achter