Geneesmiddelenuitslag

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Klachten en verschijnselen

  • Huidveranderingen, waaronder roodheid, galbulten, blaren en huidbloedingen.
  • Jeuk.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie op sommige medicijnen of geneesmiddelen die in de winkel zijn gekocht of op recept zijn verkregen. Wanneer u voorheen geen uitslag had en tijdens het gebruik van een middel of medicijn hier last van krijgt dan is het hoogstwaarschijnlijk dat dat de oorzaak is. Uw huisarts kan samen met u de oorzaak opsporen.

Over het algemeen komt de uitslag en jeuk niet alleen maar gaat het vaak gepaard met koorts, stuipen, misselijkheid, overgeven, diarree, onregelmatige hartslag, kortademigheid of astma. Wanneer het bloed wordt onderzochtbloedonderzoek kunnen veranderingen in de bloedkleurstofconcentratie (hemoglobineconcentratie) of in het aantal witte bloedcellen worden gevonden. De klachten en verschijnselen kunnen dus zeer divers zijn.

De de verschijnselen zijn geen patronen in te herkennen wat het erg lastig maakt de oorzaak te achterhalen. Vrijwel direct na het innemen van het middel of medicijn zal de uitslag te voorschijn komen. Wanneer u het verband tussen medicijn gebruik en de uitslag kunt leggen bent u al aardig op weg want dan kunnen verdere problemen makkelijk voorkomen worden.

Bij veel reacties op geneesmiddelen is koorts een symptoom die snel komt. Ook de huid uitslag zelf is al snel zichtbaar. Deze twee zijn een goede aanwijzing dat er iets niet goed zit. Wanneer u na het gebruik van medicijnen uitslag krijgt raadpleeg dan altijd een dokter.

Behandeling. Indien de huiduitslag het gevolg is van een reactie op een geneesmiddel, dan zullen bij het stoppen met het medicijn de verschijnselen meestal spoedig verdwijnen. Wanneer de geneesmiddelen om een bepaalde reden zijn voorgeschreven, is het wel belangrijk eerst overleg te plegen met de huisarts alvorens ermee te stoppen.

Wanneer de uitslag erg jeukt, kan een zemelenbad verlichting geven. Plaatselijke toepassing van een hydrocortisoncrème kan ook helpen. Antihistaminica kunnen soms ook van nut zijn bij bepaalde vormen van geneesmiddelenuitslag.

Laat een reactie achter