Geboorteletsels

Onderwerp uit hoofdstuk 1.1 De pasgeborene

Tijdens de geboorte zijn er van de duizend pasgeborenen twee tot zeven kinderen beschadigd. Een geboorteletsel houdt in: een beschadiging van het kind tijdens de ontsluitingsfase of tijdens de uitdrijving of met de geboorte zelf. Soms wordt er ook wel over een geboortetrauma gesproken. Ondanks een uitstekende verloskundige zorg, vinden er toch letsels plaats.

De kans op geboorteletsel, kan worden vergroot door diverse omstandigheden. De factoren die hier staan, kunnen ertoe bijdragen dat het kind beschadigd wordt bij de geboorte: een prematuur (als een kind te vroeg geboren wordt), een stuitligging, als een zwangerschap te lang duurt, een extreem groot kind, als het kind in een afwijkende positie ligt en als de moeder een te smal bekken heeft.

Een tangverlossing kan in sommige gevallen ook van invloed bij een geboorteletsel zijn. De verlostang wordt gebruikt om de baby uit het baringskanaal te trekken, wanneer de moeder niet in staat is om de baby er zelf uit te persen. Als een verlostang beschadigingen veroorzaakt zoals huidbeschadigingen aan het gezicht of aan het hoofd zijn dikwijls niet ernstig. Een tangverlossing is meestal de beste manier om een bevalling te laten beëindigen, wanneer de kans bestaat dat het leven of de gezondheid van moeder of kind in gevaar zou kunnen komen.

De vacuümextractie is een andere nuttige methode. Bij deze methode wordt er een kunststof of metalen zuignap op het hoofd van de baby geplaatst in het baringskanaal, als dat is gebeurt wordt de lucht uit de nap gezogen. Daardoor zuigt de nap zich vast aan het hoofdje van de baby en is het mogelijk om aan de nap te trekken en zodoende het uitdrijvingsproces van de baby te versnellen. De allernieuwste apparaten die zorgen ervoor dat er niet te veel zuigkracht wordt gebruikt en zo proberen ze beschadigingen te voorkomen bij de baby.

Hieronder staan de geboorteletsels die het meest voorkomen:

Geboortegezwel of caput succedaneun.

Dat is een zwelling van het weefsel van het behaarde hoofdje, die door de druk van het stugge baringskanaal tegen het hoofdje ontstaat. Het gezicht van een pasgeborene kan ook opgezwollen, vervormd of verkleurd. Gewoonlijk verdwijnt de zwelling na enkele dagen en het hoofdje van de baby krijgt dan zijn normale vorm.

Cefaalhematoom

Dat is een bloeduitstorting onder de hoofdhuid die veroorzaakt wordt door een te langzame bloeding en dikwijls pas enige uren na de geboorte te zien is. In sommige gevallen is er ook sprake van een breuk van één van de schedelbeenderen. Vaak lossen de meeste cefaalhematomen binnen twee weken tot drie maanden vanzelf op. Een behandeling is haast nooit nodig.

Claviculafractuur

Een Claviculafractuur houdt in dat het sleutelbeen gebroken is, dit is botbeschadiging die het meest voorkomt tijdens de bevalling, doordat het botje makkelijk breekt bij de doorgang van het nauwe geboortekanaal.

Als een pasgeboren baby een gebroken sleutelbeen heeft, beweegt zijn arm niet aan de aangedane kant. Bij de Mororeflex, ook wel schrikreflex genoemd, wanneer het kind zijn nek strekt en de armen en benen naar buiten slaat als reactie op een hard geluid of een plotselinge aanraking dan doet de aangedane arm niet mee.

Geboorteletsels

Wanneer het sleutelbeen gebroken is zal dit meestal binnen enkele weken volledig herstellen. Er kan in sommige gevallen ook een neusfractuur optreden. Dat is vaak een abnormale verplaatsing (dislocatie) van het kraakbeengedeelte van het neustussenschot. Hierdoor kan de baby wat problemen hebben om door zijn neus te ademen en moeilijkheden bij het drinken hebben. De neus ziet er dan afgeplat en scheef uit. Een chirurg of KNO-arts zal er naar moeten kijken om te beslissen of een specifieke behandeling noodzakelijk is.

Verlamming van de aangezichtszenuw

Gewoonlijk is verlamming van de aangezichtszenuw het gevolg van een te grote druk op de aangezichtszenuw in de baarmoeder, van een tangverlossing of een bevalling die moeilijk verlopen is. Er kan zo een hele kant verlamd zijn van het gezicht. Indien de baby huilt, dan beweegt de aangedane kant niet van het gezicht en trekt de mond naar één kant scheef. Tevens kan aan de verlamde kant het oog niet goed worden dichtgedaan en zakt de mondhoek omlaag. Hoe het er op de langere termijn uit zal zien hangt af of de zenuw beschadigd is door de druk of dat zenuwvezels gescheurd zijn. indien de verlamming veroorzaakt is door druk, dan zal het waarschijnlijk snel volledig herstellen. Indien de verlamming toch blijft bestaan, dan kan het nodig zijn om de zenuw langs een microchirurgische weg weer te herstellen.

1 reactie op “Geboorteletsels”

  1. Mijn dochter is inmiddels 19 jaar, en heeft bij de geboorte een breuk in haar schedel opgelopen. Ze is met de vacuumpomp geboren.
    Heeft u een idee hoe het komt dat zij een breuk in haar schedel had.
    ik lees graag uw reaktie
    vriendelijke groeten gaby

Laat een reactie achter