Galactorroe.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.8 Vrouw & Gezondheid

Klachten en verschijnselen

  • Witte of groenige afscheiding uit de tepels, meestal van beide borsten.
  • Amenorroe is mogelijk.

Na de bevalling gaan de borsten melk produceren, soms zelfs al een paar dagen voor de bevalling. Wanneer de tepels ook op andere momenten melk gaan afscheiden, dan is dit abnormaal, deze afwijking wordt ook wel galactorroe genoemd, dit woord is afkomstig uit het Grieks, want gala betekent melk en rhoia betekent stroom in het Grieks.

In de meeste gevallen is het vaak een raadsel, hoe en waardoor de afwijking galactorroe ontstaat. Van meer dan de helft van alle gevallen van galactorroe kan er geen oorzaak worden gevonden. Bij 25 procent van de vrouwen wordt het door een prolactinoom veroorzaakt. Een prolactinoom is een hypofysetumor die prolactine aanmaakt, aar in de meeste gevallen wel goedaardig is. Het hormoon prolactine zorgt ervoor dat er borstmelk aangemaakt wordt. De rest van de gevallen van galactorroe worden door verschillende afwijkingen veroorzaakt, zoals bijvoorbeeld een traagwerkende schildklier of het kan door een bijwerking van een bepaald medicijn optreden. Medicijnen waarbij galactorroe als bijwerking kan optreden, zijn onder andere methyldopa (tegen hoge bloeddruk), phenothiazinen (een categorie kalmeringstabletten), dextroamfetamine en verschillende soorten antidepressiva.

Diagnose. Uw arts zal beide borsten onderzoeken en de afscheiding die uit de borst komt, laten onderzoeken om er zeker van te zijn dat er geen bloed inzit, want wanneer er namelijk bloed aangetroffen wordt in de afscheiding, dan kan dat duiden op borstkanker. Hij zal u vragen of u bepaalde medicijnen gebruikt om zo te ontdekken of de galactorroe door de medicatie veroorzaakt wordt. Tevens zal uw arts onderzoeken of de schildklier normaal functioneert. Het is mogelijk dat er ook een bloedonderzoek gedaan wordt om het prolactine te meten, er kan ook een CT-scan (dit is een soort röntgenonderzoek) van de hypothalamus en de hypofyse gemaakt worden.

Hoe ernstig is galactorroe? Galactorroe is verder geen bedreiging voor uw gezondheid, mits het door een hypofysetumor wordt veroorzaakt. Deze tumoren ontwikkelen zich heel langzaam en na verloop van tijd stabiliseren ze zich soms. Met medicatie kunnen ze vrij goed behandeld worden. Wanneer ze hier niet goed op reageren, dan kan er ook bestraling toegepast worden of eventueel kan een operatie uitkomst bieden.

Behandeling. Geneesmiddelen. Wanneer een schildklier te traag werkt, worden er  schildklierhormonen voorgeschreven. Wanneer er sprake is van een hypofysetumor of als er geen duidelijke oorzaak aangewezen kan worden, zal de arts in de meeste gevallen  bromocriptine voorschrijven, door dit medicijn zal de tumor krimpen en de hoeveelheid prolactine zal dalen. In de meeste gevallen werkt bromocriptine genezend bij galactorroe, ook als de oorzaak zelfs niet eens bekend is.

Operatieve behandeling. Wanneer er sprake is van een grote hypofysetumor, dan kan het noodzakelijk zijn om deze operatief te verwijderen. Omdat deze grote tumoren vaak de neiging hebben om weer terug te komen, is in sommige gevallen een levenslange behandeling met bromocriptine nodig of een behandeling bestaande uit bestralingen.

Laat een reactie achter