Ernstige depressie

Onderwerp uit hoofdstuk 4.6 Psyche

Symptomen, klachten en verschijnselen

 • Verandering in voorkomen – of een opvallende traagheid, waarbij de persoon zich als het ware voortsleept of een opmerkelijke toestand van gejaagdheid of opwinding.
 • Een typische soort gedeprimeerde stemming (die anders is dan het gevoel dat men heeft na de dood van een naaste).
 • Geen reactie op veranderingen in de omgeving (dag/nacht, zon/regen, vrije tijd/werk).
 • Verlies van belangstelling in dingen waarin de persoon vroeger plezier had, waaronder seks.
 • Gebrek aan eetlust; vermagering.
 • Vermoeidheid en krachtsverlies.
 • Slapeloosheid.
 • ’s Morgens vroeg wakker worden.
 • Zelfverwijten en schuldgevoelens zonder reden.
 • Neiging tot zelfdoding.
 • Soms hallucinaties of waandenkbeelden.
 • Geen duidelijke gebeurtenis als oorzaak.

Wanneer iemand last heeft van een ernstige depressie of endogene depressie zal er niet alleen verdriet optreden, maar kan er ook een echte psychiatrische ziekte ontstaan. Deze kan het lichaam maar ook de geest aantasten. Mensen die last hebben van een ernstige depressie zouden graag het contact met andere mensen willen verbreken. Ze krijgen moeilijkheden om in de maatschappij mee te blijven doen, en goed gebruik te maken van de dingen die ze goed kunnen. Ze vinden het leven niet meer zo leuk, en zouden soms zelfs zelfdoding willen toepassen.

Omdat deze mensen hun gevoel nog wanhopiger is dan in de put zitten worden ze als invalide beschouwd. Ze kunnen niet blijven werken, en hebben geen enkele lol meer in het leven. Ze vinden het ook lastig om het contact met andere mensen te houden. Ze kunnen ook psychotische symptomen gaan krijgen. Ze kunnen last gaan krijgen van waanideeën. Ook lichamelijk kunnen er symptomen op gaan treden als slaapwandelen, een eentonige spraak en holle ogen.

Vrouwen hebben vaker last van ernstige depressies dan mannen. De mensen die last hebben van een ernstige depressie moeten worden beschouwd als echt ziek. Dit komt omdat iemand fysiek en geestelijke sterk zal verzwakken. Gelukkig is het maar een bepaalde tijd dat de ernstige depressie op zijn hoogste punt is. Het is zelfs zo dat de gehele depressie na een tijd weg zal gaan. Toch kan dit dan al te laat zijn voor sommige mensen.

Behandeling.
Depressies komen vaker voor dan gedacht. Er zijn hierdoor ook veel behandelingsmethoden ontwikkeld in de loop der tijd. Er wordt sowieso eerst iemand opgenomen in het ziekenhuis voordat de behandeling met deze persoon gaat beginnen. Dit is nodig zodat er geen zelfdoding wordt gepleegd.

Er bestaan overeenkomende (maatschappelijke) eigenschappen tussen de verschillende behandelingsmethoden. Er wordt vanuit gegaan dat bij elke therapie de patiënt kan genezen. Ze zullen gaan leren om de problemen goed te gaan verwerken, en de innerlijke strijd binnenin eens en voor altijd te verwerken. Er zal altijd weer een licht voor de patiënt gaan branden aan het einde van de tunnel

Psychotherapie.
In de meeste gevallen wordt er in combinatie van geneesmiddelen een psychiater bijgehaald. Deze zullen samen gaan leren om de oorzaken van de depressie te gaan begrijpen en te gaan verwerken.

Angst en depressie kunnen samen worden behandeld in een zo geheten cognitieve therapie. Dit is een korte psychotherapie. Er wordt hierbij vanuit gegaan dat iemand depressief raakt doordat hij een verkeerd beeld over alles en iedereen heeft. Er wordt hierdoor veel te negatief gedacht. De therapeut zal samen met de patiënt er voor gaan zorgen dat dit beeld zal gaan verdwijnen.

Antidepressiva.
Het is ook mogelijk dat er naast de psychiater ook nog geneesmiddelen worden toegediend. Vaak zal dan antidepressiva en monoamineoxideaseremmers worden toegediend aan de patiënt.

Elektroconvulsietherapie (of elektroshock).
De elektroconvulsietherapie (ECT) wordt vaak voorgesteld als hardvochtig en wreed, toch zijn de meeste psychiaters wel fan van deze methode. ETC wordt alleen toegepast bij mensen met een hele zware ernstige depressie.

In Nederland moeten eerst twee onafhankelijke psychiaters erover een komen dat deze therapie het beste is, en daarna dient de patiënt nog toestemming te geven. In België is het minder streng om deze ECT te krijgen.

ECT zal snel en effectief werken, in tegenstelling tot antidepressiva die er langer over doet om te werken. ECT heeft ook betere kansen om de depressie niet te laten terugkeren. ECT is uitgevonden zonder dat mensen precies weten hoe ECT nou eigenlijk werkt. Er wordt vermoed dat de hersencellen worden beïnvloed.

Voordat de patiënt daadwerkelijk ECT toegediend krijgt, zal deze onder narcose worden gebracht. Er zal een spierverslappend middel worden toegediend. Nadelen van ECT zijn wel dat er spierpijn, hoofdpijn en zelfs een tijdelijk geheugenverlies kunnen optreden. ECT wordt nog wel gezien als beste behandeling bij ernstige depressies.

Laat een reactie achter