De eerste levensmaand.

Onderwerp uit hoofdstuk 1.1 De pasgeborene

Het krijgen van een baby is één van de spannendste gebeurtenissen in het leven van een vrouw. Na 9 maanden met een kleine in de buik worden vragen als; zal het gezond zijn, hoe zal het eruit zien en zal het een jongetje of meisje zijn plots beantwoord. Vooral bij het eerste kind zal het erg spannend zijn, een gevoel van overdondering is dan ook niet gek maar geluk zal vaak de overhand hebben. Het is natuurlijk ook spannend zo’n gezinsuitbreiding. Waar je eerst met ze tweeën was ben je nu met ze drieën of zelfs meer.

De baby gaat nu voor alles en is bijna volledig afhankelijk van jou en je partner. Dit neemt een grote verantwoordelijkheid met zich mee en soms kan deze verantwoordelijkheid ook te groot lijken en kunt u het gevoel krijgen niks meer goed te doen.

Ook wanneer het een tweede of derde kind betreft kunnen de eerste levensmaanden van het kind voor de ouders erg zwaar zijn, geen enkel kind is immers hetzelfde. Zo kun je twee kinderen hebben dier heerlijk doorslapen en goed eten terwijl het derde kind geen oog dicht doet en slecht eet. Dit kan uiteraard zeer vermoeiend zijn en je kunt je zelf zelfs gaan afvragen of er iets mis is met het kind. Maar waarschijnlijk is er niets mis met het kind. De eerste maand is er één van aanpassen en dit voor iedereen die nauw bij het kind betrokken is.

Voor de ouders kunnen deze aanpassingen erg zwaar zijn. Zo kan de één het gevoel hebben dat alle aandacht nu uitgaat naar het kind en kunnen vragen als; kan ik wel voor mijn kind zorgen? Hoe komt het dat ik niet geweldig veel van het kind houd? Kom ik ooit nog van de vetrollen af? de kop op steken.

Het is dan ook niet erg wanneer u bij thuiskomst zowel uw partner als baby huilend aantreft.

Hoe u die eerste maanden doorkomt? De beste tip is; probeer te ontspannen! Neem de tijd voor uzelf wanneer dat kan. Doet de baby zijn middagdutje? Dan is het verstandig om uw rust te pakken door bijvoorbeeld ook even te gaan slapen. Komt er visite? U bent niet verplicht om bezoekers die even naar de baby willen kijken bezig te houden. Dit kunnen ze prima zelf.

eerste levensmaand

Het is vaak even wennen, maar wanneer u en de baby aan elkaar en elkaars aanwezigheid zijn gewend zult u al snel merken dat het allemaal gemakkelijk wordt.

De meeste pasgeborenen slapen het grootste gedeelte van de dag en zelfs als ze wakker zijn is dat vaak niet echt klaarwakker. Maar vergis u niet, gedurende de ogenblikken dat het kind wakker is zult u zien dat deze heel sociaal is. De baby vastpakken, oogcontact maken en praten tegen de baby, het draagt allemaal bij aan de hechte band tussen moeder en baby. Al na 1 maand kan het kind gezinsleden herkennen en ook de stemmen van de gezinsleden, helemaal die van de moeder.

Baby’s kunnen op het eerste gezicht niet zo heel veel maar daar kunt u zich in vergissen. Alle zintuigen werken bij de geboorte al. Zo kan het kind zien, ruiken, horen en communiceren doormiddel van huilen, oogcontact of lichaamstaal. Ook zelfbescherming is mogelijk doordat het kind over erg sterke reflexen beschikt.

Het is uiteraard erg belangrijk dat de luchtwegen van de zuigeling vrij blijven van slijm om de ademhaling niet te belemmeren. Het kind doet dit met een kokhalsreflex. De ogen moeten ook beschermt worden tegen fel licht. Het kind doet dit met een oogknipper reflex. Wanneer de baby het koud krijgt en het lichaampje koelt af zal de baby de armpjes en beentjes naar het lichaam toe intrekken om verdere afkoeling te verminderen. Ook zal de baby gaan trillen, echter niet van de kou maar om zo extra warmte op te wekken.

De pasgeborene kan zich prima weren tegen gevaar. Wanneer iets pijn doet zal de baby proberen dit uit de weg te gaan door bijvoorbeeld met zijn beentjes of armpjes te slaan. Wanneer uw baby dreigt te stikken doordat er bijvoorbeeld een dekentje over zijn hoofd wordt getrokken zal de baby dit proberen te voorkomen door het dekentje te verwijderen door het dekentje met zijn tanden te pakken en zijn hoofd krachtig heen en weer te schudden. Wanneer dit niet het gewenste effect heeft zal de baby zijn armpjes kruislings over zijn gezicht slaan.

Ouders van een pasgeborene zullen vaak met veel vragen zitten. U kunt prima bij uw dokter terecht voor antwoorden op deze vragen. Wanneer u twijfelt om bij de dokter langs te gaan kunt u ook bellen. De dokter kan dan telefonisch uw vragen beantwoorden. Als u denk dat de baby ziek is overleg dan met uw dokter. Wanneer het kind wat ouder is kan koorts of hoesten vaak niet zo veel kwaad, een kind van een paar weken echter is erg vatbaar en een ogenschijnlijk simpel griepje kan dan al leiden tot een ziekenhuisopname.

Laat een reactie achter