Bloedarmoede door tekort aan foliumzuur

Onderwerp uit hoofdstuk 3.2 Het bloed

Klachten en verschijnselen

  • In het begin van de ziekte meestal geen verschijnselen.
  • Verminderd uithoudingsvermogen en hartkloppingen.
  • Gewichtsverlies.
  • Diarree.

Net als bij pernicieuze anemie wordt hierbij de aanmaak van rode bloedcellen verstoord. Foliumzuur maakt deel uit van de vitamine B groep. Een tekort aan foliumzuur veroorzaakt een vorm van bloedarmoede die gekenmerkt wordt door een geringe hoeveelheid rode bloedcellen die echter groter zijn dan normaal. Foliumzuurtekort kan ontstaan als uw voeding te weinig foliumzuur bevat om aan de vraag van het lichaam te voldoen of als uw darmen het foliumzuur niet kunnen opnemen.

Bloedarmoede door foliumzuurtekort is niet zeldzaam. Mensen die overmatig alcohol gebruiken ontwikkelen deze aandoening nogal eens, omdat zij vaak slecht eten als de drank hun voornaamste bron van calorie├źn is en omdat hun spijsverteringskanaal niet meer zo goed voedingsstoffen kan opnemen. Soms ontstaat de aandoening bij zwangere vrouwen en bij jonge kinderen en pubers in de groei. In deze perioden kan de vraag van het lichaam naar foliumzuur het aanbod overschrijden. Bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur komt vaak voor bij gestoorde opname van voedingsstoffen door de darm. Bepaalde geneesmiddelen tegen epilepsie (anticonvulsiva) kunnen bloedarmoede door foliumzuurtekort veroorzaken. Ook aandoeningen van het beenmerg, de bijwerking van medicijnen tegen kanker, tegen aandoeningen van de lever of de schildklier kunnen een rol spelen.

Diagnose. De verschijnselen van bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur zijn gelijk aan die van pernicieuze anemie, zodat alleen bloedonderzoek een onder scheid tussen deze twee ziekten kan maken. De rode bloedcellen worden geteld en onder een microscoop bekeken en de hoeveelheid foliumzuur in het bloed wordt bepaald. Als er sprake is van bloedarmoede door een tekort aan foliumzuur kan de huisarts onderzoek laten doen om de onderliggende oorzaak te vinden.

Behandeling. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak kan het tekort aan foliumzuur chronisch of acuut zijn. Met de juiste behandeling kunt u een normaal leven leiden.

Preventie. De meeste mensen kunnen foliumzuurtekort voorkomen door een evenwichtige voeding, alcoholgebruik te beperken en tijdens zwangerschap de voorgeschreven geneesmiddelen te gebruiken. Als u tekort aan foliumzuur hebt, is het belangrijk dat de onderliggende oorzaak wordt weggenomen. Als het tekort bijvoorbeeld door alcoholgebruik is veroorzaakt, dan kunt u beter stoppen met drinken.

Voeding. In sommige gevallen is evenwichtige voeding de remedie. De belangrijkste bronnen van foliumzuur zijn fruit, rauwe groenten, lever en niertjes. Foliumzuur zit in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, maar het kan door te lang koken vernietigd worden.

Geneesmiddelen. In de meeste gevallen wordt foliumzuur in tabletvorm voorgeschreven voor dagelijkse orale toediening. Het wordt alleen door middel van injecties toegediend als de onderliggende oorzaak een darmaandoening is waardoor de opname ernstig verstoord is.

Laat een reactie achter