Bloedarmoede door ijzergebrek

Onderwerp uit hoofdstuk 1.5 De tienerjaren

Bloedarmoede door ijzergebrek is de meest voorkomende oorzaak van bloedarmoede. IJzergebrek of  ijzergebreksanemie komt het meest voor bij jonge kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar oud. In de tienertijd steekt deze ziekte opnieuw de kop op.

IJzergebrek komt, in tegenstelling tot andere leeftijdsgroepen, tijdens de adolescentie over het algemeen vaker voor bij jongens dan bij meisjes, dit komt doordat jongens een grotere behoefte aan ijzer en hemoglobine hebben als gevolg van de grote toename van hun spiermassa. Daartegenover staat dat tienermeisjes een tekort aan ijzer kunnen krijgen door het bloedverlies bij de menstruatie. Je kunt ijzergebrek voorkomen door voldoende voedsel te eten wat rijk is aan ijzer zoals  rund- en lamsvlees, volkorenbrood, donkergroene bladgroenten, broccoli en sperziebonen. Bij een ijzertekort veroorzaak door zware menstruaties kan het soms nodig zijn om ijzer in tabletvorm in te nemen. Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed.

Wanneer de oorzaak van een ijzergebreksanemie niet duidelijk is, zoals bijvoorbeeld bij zware menstruaties, is verder onderzoek nodig om ernstige oorzaken zoals bijvoorbeeld een darmtumor uit te sluiten.

 

Laat een reactie achter