Basaalcelcarcinoom.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.5 De huid

Klachten en verschijnselen

  • Parel- of wasachtige bobbels op de huid van het gezicht, de oren of de nek.
  • Platte vleeskleurige of bruine, littekenachtige afwijkingen op borst of rug.

Basaalcelkanker, basale cellencarcinoom (BCC) of basalioom is een veelvoorkomende vorm van huidkanker. In zo’n 75 procent van gevallen van huidkanker gaat het om basaalcelkanker oftewel basaalcelcarcinoom. Wanneer de basaalcellen in de huid overgaan in kanker, vormen zij een klein, langzaam groeiend en pijnloos knobbeltje of platte schijf die na een paar maanden overgaat in een zweer, die langzaam groter wordt, een korstje vormt en nooit volkomen geneest.

Basaalcelkanker ontstaat meestal op plekken welke niet bedekt zijn zoals het gezicht en hierdoor blootstaan aan jarenlange overmatige blootstelling aan ultraviolette straling. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat deze straling een grote invloed heeft op het ontstaan van deze vorm van huidkanker. Naast deze straling wordt ook erfelijkheid genoemd als factor welke een grote invloed heeft op het ontstaan van deze vorm van huidkanker.

Mensen met een blanke huid, blauwe ogen en rood haar hebben het meeste kans op huidkanker te krijgen. Meestal ontstaat baseelcelcarcinoom rond het veertigste levensjaar.

Het basaalcelcarcinoom groeit voornamelijk op bepaalde plekken en dus niet op verschillende plaatsen op het lichaam. Wanneer er geen aandacht aan wordt besteed kan het weefsels in de directe omgeving binnendringen. U kunt hierbij denken aan zenuwen, beenderen of hersenweefsel.

Behandeling. Voordat een duidelijk diagnose gesteld kan worden dient er eerst een stukje weefsel microscopisch onderzocht te worden. Dit weefsel kan afkomstig zijn van de knobbel of weefselbeschadiging.

De daadwerkelijk behandeling is sterk afhankelijk van de vorm, formaat, diepte en plaats van het kankergezwel. Deze factoren kunnen de keuze voor een behandeling welke kan bestaan uit uitkrabben, uitbranden, operatieve verwijdering al dan niet onder bevriezing, röntgenbestraling of plaksgewijze verwijdering, waarbij ieder plakje microscopisch wordt gecontroleerd (operatie volgens Mohs).

Door tijdige behandeling wordt een herstelpercentage van meer dan 95 procent bereikt. Voortdurende controles dienen plaats te vinden, omdat de kans op recidief verhoogd is als basale cellencarcinoom eenmaal is vastgesteld

Laat een reactie achter