Atorvastatine

Onderwerp uit hoofdstuk A

Atorvastatine behoort tot de lipiden verlagende middelen, oftewel de statinen. Het is een middel dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt.

Atorvastatine wordt gebruikt voor de behandeling van mensen die erfelijk te veel cholesterol in het bloed hebben. Dat is een ziekte, die behandeling nodig maakt. Het grote gebruik van atorvastatine (en andere statinen) ligt echter op het terrein van de preventie van hart- en vaatziekten. Voor meer informatie over atorvastatine wordt verwezen naar pagina 57. De verschillen met simvastatine zijn immers niet al te groot. Uiteindelijk gaat het er bij de preventie van hart- en bloedvatziekten vooral om het slechte cholesterol omlaag te brengen en het maakt niet uit hoe dat gebeurt.

Atorvastatine

Bijzonderheden: Pfizer- de producent van Lipitor- is een van de allergrootste farmaceutische producenten ter wereld. Het bedrijf is uitera~ d voortdurend op zoek naar nieuwe medicijnen. Nieuwe medicijnen voor wat? In het Amerikaanse artsenblad The New Enaland ]ournal of Medicine stond een woord van waarschuwing over de richting waarin het onderzoek naar geneesmiddelen zich ontwikkelt (N. Enal.]. Med. 2005; 352:2573). In 2005 werd duidelijk dat Pfizer een interessante nieuwe stof ontwikkeld had- torcetrapib- die het gezonde cholesterol in het bloed kan doen toenemen. Het bedrijfkan nu onderzoeken starten bij wat grotere bevolkingsgroepen om meer te begrijpen van de voordelen en eventuele nadelen van torcetrapib om het daarna op de markt te brengen. Goed voor iedereen. De producent besloot echter om de onderzoeken uitsluitend te verrichten met een combinatie van Pfizers succesmiddel atorvastatine (Lipitor) met torcetrapib. Het octrooi loopt echter in 2009 af en dan mag iedereen het medicijn maken en verkopen. Dan is het uit met de gigantische winsten met atorvastatine. Als de geneesmiddelenautoriteiten de combinatie atorvastatine met torcetrapib echter goedkeuren, dan komt er waarschijnlijk nooit een medicijn waarin uitsluitend torcetrapib zit. Dat middel kan dus nooit met een andere goedkopere statine worden gecombineerd. We zijn dan jarenlang veroordeeld heel veel geld aan deze combinatie uit te geven en we weten niet of torcetrapib alleen misschien niet beter werkt, of dat een combinatie met simvastatine niet veel minder bijwerkingen heeft. De maker van het medicijn bepaalt wat de onderzoeksagenda is en die is niet gebaseerd op wetenschappelijke vragen of behoeften van patiƫnten.

Laat een reactie achter