Astma aanval voorkomen

Onderwerp uit hoofdstuk A

In ontwikkelde landen komt astma steeds vaker voor. Een mogelijk reden is dat kinderen minder aan bacillen en vuil worden blootgesteld dan vorige generaties, waardoor ook hun immuunsysteem daar niet op heeft leren reageren. Ook blijken volwassenen die zijn opgegroeid op een boerderij minder kan te hebben op astma. Hebt u astma, dan kunt u veel doen om een astma aanval te voorkomen.

Belangrijke tips om een astma aanval te voorkomen.

Maak uw huis allergenenvrij

In ruim de helft van alle huizen zijn minstens zes allergenen te vinden, en in de rest van de huizen minstens drie. Bij een onderzoek in Amerika kwamen in meer dan een derde van de huizen genoeg muis allergenen voor om sterk aan astma bij te dragen. Hoewel er geen onderzoek naar is gedaan, lijkt de situatie in Nederland en België niet veel beter. Algemeen geldt: hoe meer allergenen in uw huis, hoe groter de kans dat uw kind astma krijgt. Hier vindt u een aantal tips om de meest voorkomende astma-allergenen te bestrijden.

MUIS ALLERGENEN

  • Dweil dagelijks de vloer. Vegen volstaat niet, want ‘urine-eiwitten’ van muizen zijn vooral te vinden op de keukenvloer en kunnen alleen worden verwijderd door deze nat te reinigen.
  • Repareer alle scheuren en gaten in muren en deuren, rond raamkozijnen en op zolder. Smeer ook openingen rond contactdozen, lichtknoppen en kabeldoorvoeren dicht; muizen hebben maar een klein gaatje nodig om binnen te komen. Is een gat te groot om dicht te smeren, stop er dan staalwol in; dat houdt schadelijke diertjes ook buiten.
  • Bewaar al uw voedsel in afgesloten verpakkingen, bakjes of bussen. Karton is niet voldoende want muizen knagen daar gemakkelijk doorheen.
  • Gebruik muizenvallen. Er zijn verschillende soorten, waaronder ook diervriendelijke vallen Waarin u de muizen kunt vangen, 0m ze vervolgens buiten (liefst ver van uw huis) vrij te laten.

astma aanval voorkomen

KAKKERLAK ALLERGENEN

  • Bewaar aangebroken verpakkingen in de koelkast, niet in een voorraadkast.
  • Maak een natuurlijk bestrijdingsmiddel van 60 ml eucalyptus of pepermuntolie in 400 ml water. Spuit dit rond in de keuken en buiten – overal waar u kakkerlakken hebt gezien of waar ze binnen kunnen komen.
  •  Strooi wat boorzuur waar u de insecten hebt gezien.
  • Dood kakkerlakken met giftig lokaas (een mengsel van bloem, cacao, havermout, boorzuur en gips werkt goed). Voor elke kakkerlak die eraan sterft, gaan er nog 20 of 30 dood doordat ze de vergiftigde uitwerpselen opeten.

Stap op de weegschaal

Bent u onlangs wat aangekomen en hebt u meer last van uw astma? Dat is geen toeval. Overgewicht geeft 66 procent meer kans op aanhoudende astmaklachten dan een gezond gewicht. Dit heeft mogelijk te maken met de ontstekingsstoffen die uit de vet cellen vrijkomen.
Er wordt al onderzoek gedaan naar het effect van gewichtsverlies op astma. Bij een klein Italiaans onderzoek ondervonden twaalf vrouwen met overgewicht en astma die een maagverkleining ondergingen en flink afvielen, na de ingreep een verbetering van 31 procent in de mate van kortademigheid en een afname van 18 procent in de hoeveelheid medicijnen die ze nodig hadden, vergeleken met vrouwen die geen maagverkleining ondergingen en die ook niet op een andere manier afvielen.

Gebruik hypoallergene matrashoezen en kussenslopen 

Bij een onderzoek bleken deze hoezen niet alleen het aantal huisstofmijten in bed te verlagen; kinderen met astma hadden ook minstens 50 procent minder inhalatiesteroïden nodig.

Eet twee keer per week zalm

Bij onderzoek naar het eetpatroon van 13.000 mensen bleken degenen die een keer per week vette vis aten 30 procent minder kans te hebben op astma dan mensen die het maar een keer per maand of minder vaak aten, en circa 36 procent minder kans op symptomen zoals piepende ademhaling. Dit komt mogelijk door de ontstekingsremmende werking van vette vis zoals zalm. Astma is vooral een ziekte van het af,veersysteem dat te heftig op prikkels reageert door ontstekingsstoffen te produceren die de luchtwegen vernauwen.

Mijd het verkeer

Uitlaatgassen (van bussen en vrachtwagens) kunnen bij astmapatiënten ernstige klachten geven. Als ze langs een drukke weg lopen, kan de longfunctie sterk achteruit gaan en kunnen er meer ontstekingen optreden. Dit komt waarschijnlijk door kleine stof- en roetdeeltjes in de uitlaatgassen, die diep in de longen komen en door het bloed worden geabsorbeerd.

Laat een reactie achter