Arteriële embolie

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Pijn in het aangedane gebied.
  • Bleke, koude huid.
  • Doof gevoel.

Een embolus is een stolsel of ook wel wat brokstukjes van een opgebouwde atherosclerotische plaque welke is losgesloten van de plaats waar hij hoort. Hierna zal hij in de weg gaan zitten in een bloedvat.

Een thrombus en een embolus zijn, zoals veel mensen wel denken, niet hetzelfde. Een thrombus is een stolsel dat in een vat gaat zitten, en blijft zitten. Een embolus is een stolsel dat op weg is naar een andere plaats in het lichaam.

Emboli zijn meerdere embolussen, ze kunnen groot en klein zijn. Emboli kunnen levensgevaarlijk worden als ze in de hersenen gaan zitten, of weefselversterf gaan veroorzaken. Arriteriële emboli kunnen in de linkerboezem ontstaan na boezemfibrilleren. Ook kan het in het linker ventrikel ontstaan, dit gebeurt dan na een hartaanval.

Diagnose.
Wanneer het om een embolus gaat, is het mogelijk dat de bloedstroom richting de benen en voeten direct word stopgezet. Ook kan het zijn dat dit een meer geleidelijk proces is, en dat dit over een aantal maanden gebeurt. Wanneer in de aorta met de bloedstroom de stolsels worden meegenomen, kunnen ze ook slagaders bij de knieën gaan belemmeren. Door deze afsluiting zal er plotselinge pijn en bleekheid ontstaan.

Wanneer de stolsels of brokstukjes niet operatief verwijderd zijn na een paar uur, is het mogelijk dat het weefsel  of orgaan te weinig zuurstof en voedingstofrijk bloed aangeleverd krijgt via deze ader, wat resulteert in het afsterven van weefsel (infarct), een amputatie kan een gevolg hiervan zijn. Wanneer het gaat om een embolie is het belangrijk om het been te beschermen tegen allerlei verwondingen. Dit kan men gemakkelijk doen door er een deken en gaas overheen te wikkelen. De voet zal koud worden, maar het is niet goed om het dan te verwarmen. Men kan beter een extra deken pakken.

Door middel van een bloeddrukmeting kan de huisarts bepalen waar de plek van de embolus is. Met een echografie of een röntgenfoto kan de exacte locatie worden bepaald van de embolus.

Hoe ernstig is arteriële embolie?
Wanneer de bloedstroom niet binnen een aantal uur wordt hersteld, zal er een eventuele amputatie aan te pas moeten komen.

Behandeling. Geneesmiddelen.
Wanneer de dokter de diagnose arteriële embolie stelt, kan de huisarts direct een geneesmiddel meegeven om de embolus af te breken. Ook kan de huisarts het middel direct toedienen in de slagader. Dit gebeurt dan via een katheter. Deze behandeling wordt trombonist genoemd. Aspirine en bloedverdunners kunnen na lange tijd ervoor zorgen dat de stolsels niet terugkomen.

Operatieve behandeling.
Wanneer het been in gevaar komt, kan het nodig zijn dat er een directe verwijdering van het stolsel wordt toegepast. Dit kan men doen door middel van een ballonkatheter inde slagader te brengen. Wanneer men deze terugtrekt, zal de opgeblazen ballon het stolsel ook uit het bloedvat trekken.

Een enkele keer is vervanging van het afgesloten vat noodzakelijk of moet een omleiding worden aangebracht.

Laat een reactie achter