Angio-oedeem

Onderwerp uit hoofdstuk A

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • zwelling in een willekeurig lichaamsgebied, vooral gezicht, lippen, tong, keel en geslachtsdelen
  • plotselinge problemen met ademen, praten of slikken door zwelling van tong, mond of luchtwegen
  • in de helft van de gevallen treedt jeuk op in gebieden die niet opgezet zijn.

Bij angio-oedeem zwellen slijmvliezen en onderhuids weefsel plotseling op als gevolg van een allergische reactie. Soms is de zwelling zo ernstig dat slikken en zelfs de ademhaling worden belemmerd. Angio-oedeem vereist daarom onmiddelijk medische hulp. De zwelling ontstaat meestal binnen een paar minuten en is vaak asymmetrisch, bijvoorbeeld aan één kant van een lip.

Angio-oedeem

Oorzaken

De meest voorkomende oorzaak is voedselallergie. Minder vaak voorkomende is een geneesmiddelenallergie waarbij het meestal een allergie voor antibiotica betreft. Angio-oedeem kan ook optreden na een insectenbeet. Er bestaat een zeldzame erfelijke aanleg voor angio-oedeem die niet met allergie is gerelateerd. De aanvallen van angio-oedeem kunnen in de jeugd worden aangezet door stress. Soms heeft iemand een losstaande aanval van angio-oedeem waar geen verklaring voor is.

Behandeling

Bij ernstige gevallen van angio-oedeem moet direct een injectie met adrenaline gegeven worden, gevolgd door observatie in het ziekenhuis. In minder ernstige gevallen kunnen corticosteroïden of een antihistaminicum tegen de zwelling worden voorgeschreven. Het duurt dagen eer deze verdwenen is. Als voedselallergie wordt vermoed, kan een huidtest worden uitgevoerd. In ernstige gevallen kan de patiënt zichzelf een injectie met adrenaline toedienen.

 

Laat een reactie achter