Angina

Onderwerp uit hoofdstuk A

Een angina is elke met beklemming gepaard gaande ziekte, bijvoorbeeld angina pectoris. Het woord angina zonder meer wordt tegenwoordig voor elke keelontsteking gebruikt. maar de meest gebruikelijke betekenis van het woord angina is die in de zin van angina tonsillaris of wel amandelontsteking (tonsillitis). Deze aandoening van de keelamandelen kan zelfstandig optreden,, veroorzaakt door een virus of door een bacterie, meestal een streptokok. Bij de virale vorm kunnen de keelslijmvliezen soms ook gaan ontsteken zodat keelontsteking (faryngitis) ontstaat. Angina kan ook als onderdeel van een meer algemeen ziekteproces (bijvoorbeeld difterie, roodvonk, mazelengriep en klierkoorts) voorkomen.

Angina

Bij een lichte angina met ontsteking van het slijmvlies zijn de amandelen rood en soms enigszins gezwollen. Kenmerkend voor de zwaardere vormen zijn de rode, sterk gezwollen amandelen met witte vlekken. Meestal zijn de patiënten hierbij benauwd, hebben hoge koorts en soms gezwollen
halslymfeklieren.

Angina behandeling

Behandeling van angina tonsillaris bestaat o.a. uit gorgelen met desinfecterende stoffen, bijv. een zwakke oplossing van waterstofperoxide of kamillethee. De zeer zware, bacteriële vormen moeten soms met antibiotica (veelal penicilline) behandeld worden. Wanneer de amandelen herhaaldelijk ontstoken zijn, wordt meestal tonsillectomie toegepast.

Laat een reactie achter