Angina pectoris.

Onderwerp uit hoofdstuk 4.3 Hart & bloedvaten

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Pijn van het hart (een strak, bandvormig, drukkend gevoel, vaak scherp en verstikkend, meestal ter hoogte van het borstbeen (sternum) en vaak uitstralend naar de keel of één arm).
  • Een gevoel van zwaarte of samensnoeren op de borst.
  • Aanvallen die gewoonlijk opgewekt worden door inspanning of emotionele spanning.
  • Angstgevoelens.

Angina pectoris is de benaming van pijn op de borst die wordt veroorzaakt door zuurstofgebrek van het hart, als gevolg van atherosclerose in de kransslagaderen. De naam komt van de aard van de pijn: het Latijnse angere voor verstikking beschrijft het kenmerkende verstikkende gevoel en pectoris voor ’van de borst’, waar het plaatsvindt. De klachten duren gewoonlijk een minuut of twee; soms wel tien tot vijftien minuten. De pijn wordt over de gehele borst gevoeld en soms ook in de hals, tussen de schouderbladen en in de armen. In ernstige gevallen  beschrijven getroffenen de pijn als beklemmend of drukkend en voelen zij zich koud, zweterig en angstig en hebben zij moeite met ademhalen.

De aandoening wordt meestal veroorzaakt doordat er een forse inspanning is geleverd. Dit kan door al door een sexuele activiteit veroorzaakt worden. De pijn zal in de meeste gevallen minderen wanneer er een zware maaltijd is gegeten, kou of extreme emoties, angst en woede.

Diagnose.
Er kan een diagnose gesteld worden door middel van een elektrocardiogram (ECG), hierop zijn bepaalde veranderingen te zien als de pijn aanwezig is. Wanneer er geen sprake is van pijn kan er een stresstest met de patient gedaan worden, wellicht dat hiermee dan wel de veranderingen waarneembaar zijn. Ook kan er een angiografie van hart gemaakt worden en een perfusiescan kan uitgevoerd worden.

Hoe ernstig is angina pectoris?
Doordat de verschijnselen van angina pectoris tijdelijk zijn, richten ze in de meeste gevallen geen beschadigingen aan aan het hart.

Behandeling.
Wanneer u denkt dat u last heeft van angina pectoris, probeer dan zo snel mogelijk te stoppen met de inspanning. Het hart zou dan minder belast moeten worden, en daardoor ook minder zuurstof nodig hebben. De pijn zal dan snel weer over moeten zijn. Het is belangrijk dat u naar de huisarts gaat, en als de pijn niet verdwijnt, moet u direct hulp inschakelen. Wanneer u rookt of te zwaar bent, probeer dan vooral hiervan af te komen, want dit zijn verschijnselen die het erger maken.

Lichaamsoefening.
Wanneer u weet dat u last heeft van angina pectoris, is het niet noodzakelijk om stil te gaan zitten. Omgaan met angina kan het best worden uitgevoerd met lichaamsbewegingen. U moet wel opletten dat u de juiste oefeningen doet, zodat u geen last van de pijn krijgt. U zal samen met de huisarts deze oefeningen gaan uitwerken.

Geneesmiddelen.
Het klassieke middel voor een acute aanval van angina zijn nitroglycerinetabletten. Nitroglycerine verwijdt de kransslagaderen, waardoor er meer bloed naar de hartspier kan stromen. Het wordt via de mond toegediend als tablet door de tablet te laten smelten onder de tong. Onlangs is er een vorm van nitroglycerine beschikbaar gekomen die onder de tong kan worden ingenomen. Zij verlichten de pijn normaliter in enkele seconden.

Een bijwerking die vaak optreedt bij nitroglycerine is dat veel mensen er hoofdpijn van krijgen, en zich duizelig voelen. Het is ook belangrijk om te weten dat binnen een paar weten de tabletvorm van nitroglycerine in kracht is afgenomen. U zal dan uw tabletten moeten verversen.

Ook kunnen langwerkende nitraten toegepast worden, om het aantal aanvallen te verminderen. Deze zijn er als tabletten of als huidpleisters

Bèta-blokkers en calciumantagonisten zorgen voor dat de hartslag verlaagt, en de bloeddruk ook omlaag gaat. Deze verschijnselen kunnen beide belangrijk zijn bij angina pectoris.

De huisarts zal in de meeste gevallen een van de bovenstaande medicijnen voor u uitzoeken, die het beste bij u past.

Operatieve behandeling.
Wanneer angina pectoris ondanks de medicijnen optreedt, of zelfs vaker gaat optreden zoals bijvoorbeeld in rust (instabiele angina), kan de arts een omleidingsoperatie overwegen. Ook kan ziekenhuisopname nodig zijn, aangezien angina dan een teken kan zijn van een hartaanval.

1 reactie op “Angina pectoris.”

  1. [...] wordt gebruikt als behandeling bij stabiele angina pectoris (angina pectoris (hartkramp) die niet snel verergert). Ook bij de behandeling van [...]

Laat een reactie achter