Amoebiasis

Onderwerp uit hoofdstuk A

Amoebiasis is een infectieziekte welke alle aandoeningen omvat die een gevolg zijn van een besmetting met de amoebesoort Entamoeba histolytica. Deze amoebe komt in twee vormen in het menselijk lichaam voor:

a. als minuta-vorm, die bij veel mensen op het dikke-darmslijmvlies leeft zonder klachten te veroorzaken; hieruit ontstaan cysten die met de  ontlasting worden uitgescheiden en via besmet voedsel of water de infectie overbrengen;

b. als histolytica-vorm, die minder vaak voorkomt maar die het weefsel binnendringt en dit beschadigt.

Amoebiasis

Amoebiasis

In bepaalde omstandigheden – vooral in de tropen en subtropen – gaat de minuta-vorm over in de histolytica-vorm, die de wand van de dikke darm binnendringt en daar zweren veroorzaakt (darmamoebiasrs). Er kan dan amoebendysenterie ontstaan, met frequente, ontlasting met bloed en slijm en met buikkrampen. Ook allerlei andere buikklachten (zonder dysenterie) kunnen optreden.

Ongunstiger ontwikkelt de ziekte zich, wanneer de histolytica-vormen via de darmaders en de poortader in de lever komen, waar zij, soms jaren later, een amoebenabces of tropisch leverabces doen ontstaan. Zowel darmamoebiasis als het amoebenabces wordt behandeld met amoebendodende middelen (Zoals Flagyl). Bij het amoebenabces is soms een operatie noodzakelijk.

Laat een reactie achter