Alvleesklierkanker

Onderwerp uit hoofdstuk 3.9 Spijsverteringsstelsel, A

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Buikpijn die naar de rug kan uitstralen.
  • Gebrek aan eetlust en gewichtsverlies.
  • Geelzucht (geelverkleuring van de huid en ogen).
  • Jeuk (pruritus).
  • Misselijkheid en braken.
  • Darmbloeding.

Na longkanker, dikke darm kanker en borstkanker komt alvleesklierkanker het vaakst voor in de rij van de doodsoorzaken. Alvleesklierkanker komt het vaakst voor bij mensen boven de 60 jaar. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 1900 mensen alvleesklierkanker vastgesteld*. De oorzaak van alvleesklierkanker is niet bekend.

De verschijnselen van alvleesklierkanker zijn gewichtsverlies, geelzucht en buikpijn. Waarom erbij alvleesklierkanker ook gewichtverlies optreedt, wordt niet helemaal duidelijk. Wanneer de kankertumoren de gemeenschappelijke galbuis afsluiten, treedt er pas geelzucht op.

Diagnose.

Wanneer u in korte tijd snel vermagerd, onverklaarbare rugpijn en buikpijn heeft zal u de huisarts moeten in moeten lichten. De huisarts zal door middel van een lichamelijke test proberen vast te stellen of de lever is vergroot.

Wanneer de huisarts aan alvleesklierkanker denkt, zal hij de patiënt door verwijzen naar het ziekenhuis om daar een CT-scan te laten maken of een echografie. Kan een endoscopische retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) worden geregeld Door middel van een CT-scan of echografie kan er een biopsie van de alvleesklier worden verricht. Het weefsel zal in het laboratorium worden onderzocht.

Hoe ernstig is kanker van de alvleesklier?

Niet veel mensen overleven alvleesklier kanker. Kanker in de alvleesklier zaait heel erg snel uit. Wanneer de kwaadaardige tumor wordt ontdekt is in de meeste gevallen de tumor al uitgezaaid. Nadat de diagnose is gesteld heeft de patiënt vaak nog slechts zes maanden te leven.

Behandeling.

Operatie.

Wanneer de tumor wordt ontdekt, zal er eigenlijk gelijk een operatie moeten worden geregel. Soms is het niet op tijd, omdat het gezwel al is ingegroeid in vitale structuren of organen, welke niet verwijderd kunnen worden. Ook kan het zijn dat er tijdens de operatie wordt vastgesteld dat de tumor zich al heeft uitgezaaid.

De chirurg kan dan kiezen voor constructie van een overloop (bypass) van de darm als hij bezorgd is dat de tumor een afsluiting in dit gebied zal geven. Bovendien kan hij, als u geelzucht hebt, de galbuisafsluiting door een reconstructie laten omzeilen.

Andere behandelingen.

Wanneer uit het röntgenonderzoek blijkt dat verwijdering van de tumor onmogelijk is, zal er een ERCP worden toegepast. Bij een ERCP zal er een dunne holle buis in de galbuis worden aangebracht, om de sluiting op te heffen. Hierdoor kan de galafvoer naar de dunne darm herstellen. Hierna kunnen er nog chemotherapie en radiotherapie worden toegepast. Vaak hebben deze behandeling geen succes.

*Bron: kwfkankerbestrijding.nl

Laat een reactie achter