Alvleesklier

Onderwerp uit hoofdstuk A

Alvleesklier of pancreas, een ca. 12 tot 15 cm lange, achter de maag gelegen klier die verteringssap en hormonen produceert. Het verteringssap wordt in de twaalfvingerige darm gestort en bevat verschillende stoffen (enzymen) die eiwitten, koolhydraten en vetten afbreken tot eenvoudiger verbindingen. Deze worden daarna door het darmslijmvlies opgenomen. De gevormde hormonen (insuline en glucagon) spelen een belangrijke rol in de suikerstofwisseling. Een tekort aan insuline veroorzaakt suikerziekte.

alvleesklier

Alvleesklier aandoeningen.

De belangrijkste is de alvleesklierontsteking of pancreatitis. Acute pancreatitis, of beter pancreasnecrose, is versterf van pancreasweefsel. Deze ziekte kan o.a. ontstaan bij lijders aan galstenen, waarbij de gal in de alvleesklier komt en daar reeds de verteringsenzymen activeert. Het gevolg is dat en de alvleesklier en het omliggende buikvlies worden verteerd; het versterf openbaart zich door plotselinge, heftige pijn midden in de bovenbuik, gevolgd door shockverschijnselen. Chirurgisch ingrijpen met gedeeltelijke verwijdering van de alvleesklier is dan vaak nodig. Chronische pancreatitis gaat gepaard met een onduidelijk ziektebeeld, gekenmerkt door periodieke pijnen boven in de buik, en komt voornamelijk voor bij alcoholisten.
Een kwaadaardige aandoening van de alvleesklier is het pancreascarcinoom dat bij mannen twee maal zo vaak voorkomt als bij vrouwen. Omdat klachten hierbij vaak laat optreden wordt het carcinoom meestal pas in een vergevorderd stadium ontdekt. Een ziekte die niet slechts tot de alvleesklier beperkt is, is de tcystische fibrose

Laat een reactie achter