Allergie

Onderwerp uit hoofdstuk A

We spreken van een allergie als het lichaam te sterk reageert op prikkels uit de omgeving. Een ander woord voor allergie is dan ook overgevoeligheid. De te sterke reactie van het afweersysteem leidt tot een ontsteking, vooral op de plaatsen die aan de stof zijn blootgesteld.

Doorgaans is een allergie niet ernstig, maar wel vervelend. U kunt last hebben van jeuk, verkoudheid, roodheid, een prikkelend gevoel in ogen of neus, of een schilfering van de huid. In een klein aantal gevallen kan wel een ernstige reactie optreden, met benauwdheid, daling van de bloeddruk en hartkloppingen. In zeldzame situaties kan zelfs een levensbedreigende situatie ontstaan.

Allergie kan ontstaan door huisstofmijt, geneesmiddelen, stuifmeelpollen, huisdieren, cosmetica, contactlenzen en bepaalde voedselbestanddelen. Als de allergie daardoor beter kan worden behandeld, kan het nuttig zijn om uit te laten zoeken welke stof de allergie veroorzaakt. Daarvoor kunt u de hulp van uw huisarts vragen. Die zal u soms doorverwijzen naar een dermatoloog, die bijvoorbeeld huidtests kan uitvoeren.

allergie

Een seizoensgebonden allergie die langer dan vier weken duurt en die wordt veroorzaakt door stoffen uit de lucht, noemen we veelal hooikoorts. De belangrijkste kenmerken van hooikoorts zijn een loopneus, vaak niezen, een gezwollen neusslijmvlies, een jeukende neus, rode geïrriteerde ogen, hoesten en benauwdheid. U heeft geen koorts. Hooikoortsklachten komen vooral voor bij jonge mensen in het voorjaar en in de zomer. De stoffen uit de lucht zijn stuifmeelpollen, afkomstig van bomen, grassen en/of bloemen. Sommige mensen hebben last van maar één soort pollen, terwijl anderen voor meer soorten overgevoelig zijn. De allergische reactie die optreedt, veroorzaakt een ontsteking van het neusslijmvlies, maar kan zich ook uitbreiden naar de ogen, de keel, de voorhoofdsholte en de luchtpijp.

Een niet-seizoensgebonden allergie van neus en/of ogen ontstaat veelal door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren. Wanneer u op een willekeurig moment (dus niet gebonden aan een bepaald seizoen) klachten heeft van rode geïrriteerde ogen, dan kunnen die ook het gevolg zijn van contactlenzen, contactlensvloeistoffen of cosmetica.

Laat een reactie achter