Alcoholverslaafd

Onderwerp uit hoofdstuk 4.6 Psyche

Symptomen, klachten en verschijnselen

 • Schuldgevoel over het drinken.
 • Neiging om te veel te drinken.
 • Verlangen om door te gaan met drinken wanneer vrienden zeggen dat de persoon genoeg heeft gehad.
 • Geprikkeldheid wanneer familie of vrienden opmerkingen maken over het drinken.
 • Ruzies met de partner over het drinken.
 • De volgende morgen bij het wakker worden zich niet meer kunnen herinneren wat er de vorige avond gebeurd is, zonder dat er sprake van is geweest dat de drinker van de kaart is geraakt (black-out).
 • Spijt van dingen die gezegd of gedaan zijn tijdens het drinken.
 • Pogingen familie en vrienden te ontlopen tijdens het drinken.
 • Financiële problemen.
 • Onmogelijk kunnen voldoen aan de eisen die een vaste baan stelt.
 • Onregelmatig eten tijdens het drinken.
 • Moeilijkheden met de politie wegens het rijden onder de invloed van alcohol of een auto-ongeluk na gedronken te hebben.
 • Bevende vingers bij het wakker worden, die verdwijnen na ’een klein drankje’.
 • Stevig drinken gedurende enige dagen achter elkaar.
 • Wanen of hallucinaties na perioden van drinken.
 • Geheugenverlies en gebrek aan concentratievermogen.
 • Herhaalde verklaringen dat de drinker heeft besloten volledig met drinken te stoppen en het ontkennen dat er sprake is van een drankprobleem.

Een progressieve en chronische ziekte die gekenmerkt worden door periodes die volledig in gebruik worden genomen door de gedachte aan alcohol wordt alcoholisme genoemd. Vaak zal de persoon hierbij ook geen controle meer hebben over de hoeveelheid die hij gebruikt. De persoon zal vaak wel doorhebben wat de consequenties zijn, hij heeft geen problemen om toch door te drinken.

Wanneer iemand stress heeft of problemen en deze verdwijnen na een paar glazen alcohol begint de ellende in de meeste gevallen al. Hierdoor zal de persoon in de meeste gevallen afhankelijk gaan worden van de alcohol. De persoon zal na deze glazen en de kater weer net zoveel stress hebben als hiervoor. Hierdoor zal de persoon weer alcohol drinken, na een tijdje heeft hij meer alcohol nodig om de spanning en stress weg te kunnen krijgen.

Het maakt niet uit hoeveel glazen er worden gedronken. Voor iedereen ligt de dronken grens ergens anders. De diagnose afhankelijk van alcohol zal daarom ook pas worden gesteld als iemand het lastig vindt om de dag door te komen zonder alcohol.

De oorzaak waardoor iemand echter volledig afhankelijk kan worden is niet bekend. Er is sprake van erfelijke aanleg hiervoor.

Een van de meest klassieke symptomen van afhankelijkheid van alcohol is dat de mensen zelf ontkennen dat ze afhankelijk zijn.

In Nederland worden gemiddeld per jaar tienduizenden drinkers behandelt aan hun probleem. Maar liefst 5500 alcoholisten zullen worden opgenomen in een kliniek, en 12.500 mensen zullen worden opgenomen in het ziekenhuis doordat ze te veel hebben gedronken. Mannen hebben vaker last van alcoholisme dan de vrouwen.

Behandeling.
Het is belangrijk om te weten dat geldt: Wanneer men eens een alcoholist is geweest, zal men dit altijd blijven. Er zijn al veel onderzoeken geweest waaruit is gebleken dat een alcoholist niet gemakkelijk een sociale drinker kan worden.
Hier moet rekening mee worden gehouden tijdens de behandeling. Er moet gericht worden op geen alcohol. De alcoholist zal nooit meer in zijn hele leven een druppel alcohol mogen drinken.

Bij de behandeling van alcoholisme is een fundamenteel principe: ’Eens alcoholist, altijd alcoholist’. De meeste onderzoeken wijzen uit dat een alcoholist niet in staat is een normale sociale drinker te worden. Daarom is de behandeling erop gericht alcohol volledig uit het leven van de alcoholist te bannen. Hij mag nooit meer drinken. De benadering van Anonieme Alcoholisten (AA) is de meest effectieve behandeling die bekend is. De behandeling van de AA bestaat uit groepsbijeenkomsten van alcoholisten, die naar elkaars verhalen luisteren en elkaar helpen. Het onthoudingsprogramma bestaat uit twaalf stappen met een filosofische achtergrond. De alcoholisten worden hierdoor op een rustige wijze geconfronteerd met de verschillende manieren waarop ze hun ziekte ontkennen. In combinatie met AA kan een aversietherapie (een behandeling die erop gericht is tegenzin tegen alcohol op te wekken) worden toegepast om het drinken tegen te gaan. Het middel disulfiram blokkeert de normale oxidatie van alcohol, zodat er acetaldehyde in de bloedstroom circuleert, dat onaangename klachten veroorzaakt, zoals een snelle hartslag, misselijkheid en braken.

Daarnaast kan er ook weer zelfrespect worden opgebouwd door naar psychotherapie te gaan, welke gelijk een nieuwe levensopvatting met u zal proberen te bepalen.

1 reactie op “Alcoholverslaafd”

 1. [...] Alcohol speelt een voorname rol bij depressiviteit en bij de voornaamste doodsoorzaken bij tieners. In het volgende artikel vindt je meer informatie over een alcohol verslaving. [...]

Laat een reactie achter