Aften voorkomen

Onderwerp uit hoofdstuk A

Aften zijn kleine witte zweertjes in de mond. Ze kunnen pijnlijk zijn en bemoeilijken het eten of zelfs praten. Aften kunnen ontstaan door voeding, ingredienten in tandpaste, scherpe chips, stress en allerlei andere zaken. De precieze oorzaak is nog niet duidelijk, maar de volgende tips kunnen wellicht helpen aften te voorkomen.

Belangrijke tips om aften te voorkomen

Gebruik geen tandpasta met natriumlaurylsulfaat Dit ingrediënt kan de tere slijmvliezen in de mond irriteren en zo aften veroorzaken. In een Noors onderzoek onder tien mensen die vaak aften hadden, nam het aantal nieuwe aften met bijna twee derde af na het overstappen op andere tandpasta, zonder natriumlaurylsulfaat. Blijf tandenpoetsen, maar doe het voorzichtig! Twee keer per dag poetsen en flossen voorkomt dat er etensresten en bacteriën in de mond achterblijven die de slijmvliezen irriteren en nieuwe aften kunnen veroorzaken.

afte voorkomen

Afte

Gebruik een antibacterieel mondwater Spoel uw mond met een mondwater dat triclosan, chloorhexidine of een andere bacteriële stof bevat. Volgens diverse onderzoeken verlaagt dit duidelijk het aantal aften bij mensen die er veel last van hebben. U spoelt dan etensresten weg van lastig bereikbare plaatsen, wat voorkomt dat infecties ontstaan die aften kunnen veroorzaken.

Laat deze boosdoeners staan Aften kunnen worden veroorzaakt door voedingsmiddelen of voedseladditieven. Volgens een onderzoek in Turkije veroorzaken citrusvruchten, tomaten, aubergine, thee en cola aften; waarschijnlijk omdat ze de gevoelige slijmvliezen in de mond irriteren. Benzoëzuur (een conserveringsmiddel), kaneel, melk, koffie, chocola, aardappelen, kaas, walnoten en vijgen zouden enkele andere boosdoeners zijn. Eet liever niet te scherp gekruid, omdat ook dit het mondslijmvlies kan irriteren, en laat hapjes met scherpe randjes, zoals chips en crackers, staan. Probeer voordat u al deze producten weglaat uit uw dieet eerst eens na te gaan wat u at voordat u weer aften kreeg. Deskundigen adviseren een product een paar weken weg te laten, op te letten of u nog steeds last hebt van aften, en dan het product weer te introduceren om te kijken wat er gebeurt.

Vraag om levamisol Dit medicijn stimuleert het immuunstelsel om aften te voorkomen. Bij vier onderzoeken onder mensen die vaak last hadden van aften, nam bij 34 procent het aantal herhaalde aanvallen met de helft af. Volgens sommige deskundigen is dit het veiligste en meest effectieve middel

Bron: Disease free, ISBN-13: 978-0762107797

 

Laat een reactie achter