Afte

Onderwerp uit hoofdstuk A

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Alleen of in een groepje bijeenstaande, kleine, met vocht gevulde blaasjes op een wat verheven, rode, pijnlijke plek van de huid.
  • Kleine pijnlijke zweertjes in de mond met een wit of geel centrum en een rode rand.

Aften ook aphta of stomatitis aphtose zijn een grijswit of geel, pijnlijk blaasje of zweertje in de mond omgeven door een vuurrode rand en genezen meestal in één a twee weken. In de laatste stadia van het genezingsproces ontstaat een grijs beslag. Kleine verwondingen van het slijmvlies, zoals het schuren tegen het gebit of bijten op de wang, kunnen de aanleiding vormen tot het ontstaan van aften. Aften komen vaak voor. Men denkt dat ze een plaatselijke reactie van het afweersysteem zijn maar de echte oorzaak is onduidelijk. Ze komen in ieder geval niet door vitaminetekort. Wel kan een verminderde weerstand, stress, overgevoeligheid voor bepaalde stoffen en een verwaarloosd gebit de kans op een afte vergroten. De zweertjes beginnen meestal op de leeftijd tussen de 10 en 40 jaar. Jaarlijks kunnen iedere keer weer één of meer zweren terugkomen.

afte

Diagnose. Deze kan  gewoonlijk door lichamelijk onderzoek worden gesteld.

Behandeling. Om het onaangename gevoel van aften te verminderen moet pikante en zure voeding worden vermeden deze kunnen namelijk een stekende pijn veroorzaken.

Steeds weer terugkerende aften worden gewoonlijk behandeld met mondspoelingen. Aanstippen met een plaatselijk verdovend middel werkt verzachten. Let op! een blaasje of zweertje in de mond dat niet in 2 weken geneest is geen afte. Het is noodzakelijk dan medisch advies in te winnen.

Laat een reactie achter