Afsluiting van de galwegen

Onderwerp uit hoofdstuk 3.9 Spijsverteringsstelsel, A

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Geelzucht (geelverkleuring van de huid en ogen).
  • Hoge koorts met rillingen.
  • Stopverfkleurige ontlasting.
  • Urine met de kleur van donkere thee of koffie.
  • Pijn in de bovenbuik.

Alarmerende verschijnselen

  • Shock: koude, klamme bleke huid met weke, snelle pols.
  • Mentale verwardheid.

Galblaasafsluiting is vaak het gevolg van een galsteen in de gemeenschappelijke galbuis. Er kan dan worden gekozen om de galblaas te verwijderen door middel van een operatie. Na deze operatie is er maar een geringe kans dat de galstenen in de galblaas blijven zitten. Zo’n steen kan afgezien van een galblaasafsluiting ook nog pijnaanvallen creëren. Deze pijn komt dan rechtsboven in de buik voor.

Wanneer de galbuis wordt afgesloten, treedt er ook geelzucht op. Deze geelzucht kan gepaard gaan met koorts en koude rillingen. Wanneer deze koorts en rillingen optreedt, is dit een aanwijzing op galwegontsteking.

Bij de meeste mensen komen de gemeenschappelijke galbuis en de afvoer van de alvleesklier op dezelfde plek samen. Wanneer er dan een verstopping in de galbuis ontstaat, kan dit ook leiden tot een verstopping in de afvoergang van de alvleesklier. Door deze verstopping kan er een ontsteking ontstaan van de alvleesklier. De verstopping zal onmiddellijk moeten worden opgelost.

Afsluiting van de galwegen

De galbuis kan ook worden afgesloten door een vernauwing. Dit kan bijvoorbeeld komen door kanker of een ontsteking.

Primair scleroserende cholangitis

In zeldzame gevallen ontwikkelt zich een chronische aandoening die primair scleroserende cholangitis (PSC) wordt genoemd.

Sclerose wordt gebruikt wanneer er verharding en verdikking van het weefsel optreedt. Dit gebeurt dan vaak in de galbuiswand. PSC kan de galbuis tijdelijke en gedeeltelijk verstoppen.

De symptomen lijken veel op die van een steen in een galbuis. Zo is de kans groot dat er geelzucht, pijn rechts in de buik, perioden van koorts met koude rillingen, jeuk en vermoeidheid, functiestoornis van de lever of bloedingen uit slokdarmspataders ontstaat.

Kanker van de galbuis.

Een kwaadaardige tumor kan ook de oorzaak zijn van het afsluiten van de galbuis. Wanneer de patiënt tekenen heeft van galbuiskanker (die uit geelzucht, jeuk, gewichtsverlies en stopverfontlasting bestaan), zal de dokter een CT-scan laten maken, met een eventuele cholangiografie er na.

Andere aandoeningen.

De gemeenschappelijke galbuis kan ook, eventueel voor een gedeelte, worden afgesloten doordat er druk van buiten op de wand ontstaat. Deze druk ontstaat vaak door een complicatie van een alvleesklierontsteking, door kanker van de alvleesklier/lymfomen of daar kanker dat is uitgezaaid. Het meest voorkomende symptoom is geelzucht

De behandeling richt zich vaak op de oorzaken. In sommige gevallen helpt dit niet, en zijn de artsen genoodzaakt de galbuis door te snijden, en het deel voor de afsluiting op een andere plek in de darm te implanteren.

Diagnose.

De symptomen van een galbuisafsluiting zijn nagenoeg allemaal het zelfde. Het maakt niet uit met welke oorzaak de afsluiting is ontstaan. De arts zal daarom de zelfde diagnostiek gebruiken, als dat hij doet voor galstenen. Er kan tevens endoscopisch een retrograde cholangiopancreatografie (ERCP) worden verricht of een percutane transhepatische cholangiografie.

Hoe ernstig is afsluiting van de galbuis?

Wanneer er een afsluiting van de galbuis optreedt, is dit een serieuze zaak. Vaak wordt dit direct als levensbedreigend bestempeld. Er zal direct behandeling moeten komen. Bloedkweken tijdens de koortsaanvallen kunnen de aanwezigheid van bacteriën aantonen, die in de bloedsomloop zijn gelekt vanuit de geblokkeerde en geïnfecteerd geraakte gal. Infectie van het bloed (sepsis) kan tot shock leiden.

Behandeling.

De behandeling zal ervoor zorgen de afsluiting in de galbuis wordt opgeheven.

Operatieve en endoscopische behandeling.

Wanneer de galstenen in de galbuis de oorzaak zijn van de verstopping, en de patiënt heeft ook stenen in de galbuis, zal de arts in de meeste gevalleen een operatieve verwijderingen van de stenen voorstellen. Wanneer dit niet het geval is, of het risico van de operatie is te hoog, kan er een speciale ingreep worden toegepast. Deze speciale ingreep wordt ERCP genoemd. Wanneer er voor de ERCP wordt gekozen, zal er een klein instrument in de uitmonding van de galbuis in de twaalfvingere darm worden geplaatst. Met dit instrument wordt de opening ingesneden waardoor de opening wijder wordt. De blokkerende steen kan dan zonder enig probleem, in de meeste gevallen, passeren. Hierdoor zal er geen afsluiting meer zijn.

Ook kan er voor worden gekozen om een katheter in de galbuis te brengen. Deze zal dan continue een stof naar binnen spuiten waardoor de galsteen zal oplossen. Deze behandeling kan aardig wat dagen duren.

Wanneer de vernauwing in de galbuis er voor zorgt dat er afsluiting plaatsvindt, kan de chirurg ervoor kiezen om zelf de galbuis te reconstrueren. Wanneer er relatief veel vernauwing is, kan er ook een andere methode worden uitgevoerd. Dit zal dan bestaan uit een holle buis die in de galbuis wordt ingebracht. De buis zal ook langs de vernauwing komen, en de vernauwing verhelpen. Het gal kan er dan weer gemakkelijk doorheen stromen.

Wanneer de obstructie wordt veroorzaakt door een bloeding in de galbuis, zal er in de meeste gevallen een operatie bij moeten komen. Deze operatie zal dan het bloedende vat onderbinden.

Primair scleroserende cholangitis geeft in het algemeen verschillende vernauwingen. In de meeste gevallen heeft het geen zin om een buis in te brengen of door middel van een operatie de vernauwing op te lossen. Op het moment is er zelfs nog geen behandeling voor primair scleroserende cholangitis die de verschillende vernauwing verhelpt. Deze ziekte kan zich zelf ook ontwikkelen tot een leverstoornis. Wanneer dit gebeurt wordt er vaak een levertransplantatie uitgevoerd.

Wanneer druk van buitenaf de oorzaak is van galbuisafsluiting, bijvoorbeeld een kwaadaardige tumor, zal de behandeling zich richten op de oorzaak, in dat geval de tumor. Soms gaat dit niet gemakkelijk, en zal er een buis in de galbuis worden geplaatst om de vernauwing te verhelpen, ook kan er voor worden gekozen om de galbuis om te leiden.

Geneesmiddelen.

Een van de meest voorkomende klachten bij een galbuisafsluiting is jeuk.

Wanneer men de jeuk aan wil pakken kan cholestyramine daarbij van pak komen. Ook kunnen er vitaminen worden voorgeschreven.

Laat een reactie achter