Acute virus-hepatitis

Onderwerp uit hoofdstuk 3.9 Spijsverteringsstelsel, A

Symptomen, klachten en verschijnselen

  • Geelzucht (geelverkleuring van de huid en ogen).
  • Vermoeidheid.
  • Geen eetlust.
  • Misselijkheid en braken.
  • Veranderingen in de smaak- en reukzin.
  • Lichte koorts.

Hepatitis, is een leverontsteking. Vaak wordt deze ontsteking veroorzaakt door een virus. Ook kan het zijn medicijnen of giffen deze ontsteking hebben veroorzaakt.

Op dit moment zijn er pas drie soorten virus-hepatitis gevonden. Dit zijn hepatitis A, hepatitis B en non-A non-B hepatitis. De verschijnselen zijn gelijk. Het delta-agens, een recent beschreven oorzaak van hepatitis, vereist de aanwezigheid van het hepatitis B-virus.

Verschijnselen die bij een acute virus-hepatitis horen zijn vooraf niet te voorspellen. Sommige mensen hebben het amper door, en voor andere mensen kan het fataal aflopen. Het kan binnen een paar dagen verdwenen zijn, maar het kan ook zijn dat iemand er maanden lang last van heeft, en de lever volledig is hersteld.

Acute hepatitis A.

Acute hepatitis B.

Hepatitis C.

Diagnose.

Wanneer u merkt dat u een gele huid krijgt, of last van de andere verschijnselen die bij hepatitis horen, zal de dokter een bloedonderzoek laten doen. Er zal dan een uitgebreid worden onderzocht naar u medische voorgeschiedenis. Ook zal de huisarts wat vragen stellen over uw seksleven, of u in contact met gekomen met drugs, of u aan een bloedtransfusie heeft meegewerkt en wat voor geneesmiddelen u de laatste tijd heeft gebruikt.

Hoe ernstig is hepatitis?

Praktisch alle mensen genezen volledig nadat zij hepatitis A hebben opgelopen. Bij hepatitis B zijn dat negen op de tien mensen die volledig herstellen. Wanneer er al iets anders in het lichaam speelt, zoals suikerziekte of een hartzwakte, kan het herstel lang duren.
Dat men dood gaat aan hepatitis non-A, non-B is mogelijk. Het komt gelukkig niet vaak voor.

Behandeling.

Er is nooit bewezen dat er één behandeling de beste is om hepatitis te verhelpen. Ook is het niet bewezen dat bedrust belangrijk is. Wel is het mogelijk dat u zich beter voelt wanneer u de lichamelijke activiteiten beperkt. Wel is het belangrijk om goed te blijven eten en genoeg calorieën binnen te krijgen. Wanneer u ’s ochtends al veel calorieën eet, zal u zich goed voelen.

Het is bijna verboden om alcohol te nuttigen. Omdat de lever al zo beschadigd is, zal het het uiterste van de lever worden gevraagd wanneer het ook nog de alcohol eruit moet filteren. Dit geldt uiteraard ook met medicijnen.

Vaak kunt u rustig thuis uitzieken, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis. Vaak wordt u opgenomen omdat u dan te weinig eet en drinkt. De opname zal vaak slechts een paar dagen duren.

Na hepatitis B of non-A, non B-hepatitis, zal er periodiek bloed worden getest. Dit wordt dan gedaan om te kijken of de leverontsteking door blijft gaan, of dat de lever zichzelf hersteld en weer normaal gaat functioneren.

Het is belangrijk om te weten voor mensen die met de patiënt in contact komen, hoe hepatitis verspreid kan worden. Het is erg belangrijk om u handen te wassen wanneer u het toilet heeft bezocht. Wanneer u in contact met gekomen met uw ontlasting of met uw bloed, is het extra belangrijk om uw handen goed en zorgvuldig te wassen.

4 reacties op “Acute virus-hepatitis”

  1. [...] Dit stuk is een vervolg op Acute virus-hepatitis [...]

  2. [...] Dit stuk is een vervolg op Acute virus-hepatitis [...]

  3. [...] Webboek « Acute virus-hepatitis Acute hepatitis B [...]

  4. [...] een pasgeboren baby is het heel lastig om een galwegafsluiting van een leverontsteking (hepatitis) te kunnen onderscheiden. Wanneer de uitslag van het hepatitisonderzoek normaal is, dan [...]

Laat een reactie achter